Свет

СВЕТ СТРАХУЈЕ ОД НАЈГОРЕГ! Трговински рат између САД и Кине прелази у хладни

Фото: Јутјуб

Пекинг увиђа да су Трампови кораци, који се тичу санкција Кине, заиста озбиљни и да они могу да воде и до озбиљних конфликата укључујући и војни сукоб.

Од јуна су дипломатски односи САД и Кина у паду, а то се не одражава само на трговину већ и на војна питања и политику, наглашава ЦНН.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кинески председник Си Ђинпинг састаће се са америчким колегом Доналдом Трампом на самиту Г20 у Буенос Ајресу у новембру месецу ове године и овом приликом сигурно ће доћи до покушаја поправљања билатералних односа.

Односи две земље су се знатно променили протеклих година. У периоду између 1990. до 2000. године главне тачке спотицања између Кине и САД биле су три горућа питања: Тајван, Тибет и масакр на Тргу Тјенанмен.

Сада се појављују нове две потешкоће, а то су трговинске санкције Кини и Трампова оштра политика према Пекингу, што подсећа на покретање новог “Хладног рата“ у свету.

Постоје назнаке да се Пекинг ипак повлачи из “борбе” са Вашингтоном.

Кинески амбасадор у Вашингтону навео је да је његова земља спремна на договор са Белом кућом, уколико се покаже жеља за дијалогом.

Са друге стране, постоје индиције да званичници у Пекингу врше притисак на председника Ђинпинга и да нису задовољни како он води спољну политику према САД.

Они имају чврст став да Трампу не сме да се попусти у “трговинском рату”.

– Председник Трамп је бизнисмен који не одустаје лако и на све начине ће покушати да извуче корист из преговора Кине и САД. Мислим да му тактика неће успети са Кином – каже Фанг Сингај заменик председавајућег Кинеске регулаторне комисије при Врховном савету Народне Републике Кине.

Односи Пекинга и Вашингтона су све хладнији, а постоји могућност да се они и замрзну након новембарских преговора у Буенос Ајресу. Свету остаје само да се нада да до новог “Хладног рата” неће доћи.

 

Извор: Srbija Danas/CNN