Издвајамо Регион

ТАКО ТО РАДИ ВИКТОР ОРБАН: Банкари да врате покрадене паре народу или ћемо им узети све!

Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је за локалне медије Мађарске како га банкари нису схватили озбиљно када је рекао прошлог месеца да је ера колонизације готова.

– Банке су сервис грађана, а не оно што су постале широм света – вешала. Немам ништа од љубави банки али имам од љубави народа. Морају вратити новац који су зарадили на неправедним накнадама или ћемо им узети више – закључује управо кад је Парламент изгласао да грађанима банке морају вратити неправедне накнаде.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Банкари су бесни. Просечни дужник у швајцарским францима на тај би начин могао добити повраћај између 600 хиљада и милион форинти и то до краја ове године.

– Закон је разјаснио начин на који ће дужници бити обештећени, било да се ради о валутним разликама, једностраним изменама уговора или повећању каматних стопа – изјавио је Антал Роган, председник клуба заступника владајуће странке Фидесз, а преноси портфолио.ху.

Мађарски парламент је донео закон према којем ће банке вратити клијентима све неправедне накнаде и камате које су им наплатиле протеклих година.

Вицегувернер Мађарске средишње банке Адам Балог процењује да ће укупан трошак за све банке бити између 2 и 3 милијарде еура.

Орбан истиче како нема против банки ништа али неће господарити његовом државом и створити му кризу као у Грчкој.

– Банке и велике компаније које уживају монопол у Мађарској морају се навикнути на нову ситуацију. Навикле су бити снажне, а социјалистичке владе клањале су се пред њиховом моћи. Али сада смо ми снажнији и они се морају прилагодити нама – закључио је заклети банкарски непријатељ Орбан.

 

Извор: Еспресо.рс