Издвајамо Свет

ТРАМП ЋЕ ПОДЕЛИТИ КИМ: Шокантне тврдње америчког сенатора Рона Џонсона, САД СПРЕМНЕ ДА ПОМОГНУ!

Фото: Јутјуб

Председник САД је лично заинтересован за разрешење највећег проблема на Балкану, каже сенатор Џонсон и понавља да Трамп нема ништа против разграничења Срба и Албанаца

Амерички председник Доналд Трамп веома је заинтересован за разрешење косовског проблема и не би имао ништа против поделе српске покрајине. Он је чак спреман да и лично учествује у преговорима о разграничењу Срба и Албанаца.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово је за ‘Глас Америке’ рекао републикански сенатор Рон Џонсон, додајући да је преокрет у америчкој политици према Београду и Приштини ‘више него очигледан’.

Спремни да помогнемо

Председник Трамп и његова администрација, подвлачи Џонсон, предузимају кораке да се косовски проблем трајно реши.

– Три пута сам путовао на Балкан јер ме је на то охрабрио помоћник државног секретара Вес Мичел. Људи у Србији и људи на Косову треба да буду сигурни да су ова администрација, Сенат и Конгрес заинтересовани да помогну да се дође до трајног и одрживог решења… – истакао је Џонсон, који је и председавајући сенатског Пододбора за Европу.

Он је нагласио да председник Трамп има ‘другачији приступ у решавању важних питања’ и да размишља ван унапред утврђених оквира.

– Већ сам рекао и понављам, САД не постављају никакве црвене линије када је реч о решавању питања Косова. Охрабрујемо лидере на договор и урадићемо све што можемо да омогућимо председнику Вучићу и званичницима са Косова да реше овај дугогодишњи спор и постигну договор који ће омогућити стабилност на Балкану. Надајмо се да ће се инциденти свести на минимум и да ће лидери наставити дијалог и потрагу за решењем. Договор морају постићи две владе и нико им ништа не може наметати. Вашингтон је отворен за територијалне корекције и не ограничавамо време за постизање коначног договора… – подвукао је Џонсон.

Коментаришући ове тврдње, аналитичар Бранко Радун каже да је у интересу САД да се косовско питање што пре реши.

– Трампова администрација не инсистира на методама из претходних времена, као што су санкције и други притисци. Они су очигледно за разграничење, али нису сигурни да до њега може да дође на миран начин… – констатује Радун и подсећа да је то другачији став у односу на претходну администрацију, која је била за независно Косово, без промене границе, корекција и било каквог разграничења.

Амерички партнери

На другој страни, каријерни дипломата Живадин Јовановић подвлачи да је Трамп говором у Скупштини УН доказао значај поштовања међународног права и незамењиве улоге УН.

– Дошло је до позитивне револуције у америчкој политици, а Србију може да задовољи већ и само поштовање Резолуције СБ 1244. Морамо уверити Вашингтон да смо им ми партнери у борби против исламиста и тероризма, а да то никако нису Харадинај и Тачи. Ми Срби смо кључни чинилац мира и безбедности на Балкану и Американци почињу то да разумеју… То морамо да разумемо и искористимо у најбољем националном и државном интересу – закључује Јовановић.

ХАШИМ ТАЧИ ОПЕТ ПРЕТИ

Председник лажне државе Косово Хашим Тачи наставља да провоцира и најављује уједињење са Албанијом, као и припајање Прешева, Медвеђе и Бујановца.

– Наш стратешки циљ јесте уједињење са Албанијом, а онда да Албанци заједно буду у евроатлантској породици, у НАТО и ЕУ – рекао је Тачи и напоменуо да идеја о корекцији граница не подразумева размену територија:

– О размени и подели територија или заједници српских општина са извршним надлежностима нећу ни да разговарам. Европска перспектива Србије ће приморати ту државу да прихвати моју идеју о корекцији граница, односно да Косову буде припојена ‘Прешевска долина’ – прети Тачи.

 

 

Извор: Б. Вукчевић-К. Васковић/Информер