Издвајамо Србија

ТРАМП ПОДЕЛИО КОСОВО: Ово је план САД за разграничење, ево ШТА КОМЕ ПРИПАДА!

Фото: Јутјуб

Београд и Приштина воде интензиван дијалог о разграничењу јужне српске покрајине

Амерички председник не прича упразно. Након што је Доналд Трамп преко високопозиционираних сарадника поручио да је за САД разграничење Срба и Албанаца трајно и одрживо решење, стратези у Вашингтону су направили нацрт нове мапе Косова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мапа разграничења већ циркулише у дипломатским круговима. Ипак, може се претпоставити да је реч о радној верзији која у разговорима Београда и Приштине може да претрпи делимичне измене. Према речима једног дипломате, Трамп и његови сарадници сигурни су да ће обезбедити широку међународну подршку за свој план поделе Косова.

– Порука коју је пре неколико дана послао Рон Џонсон била је савршено временски темпирана и поклопила се са тренутком када је у Вашингтону усаглашена мапа Косова. Трампу, Болтону и службеницима који се на нижим нивоима баве Косовом јасно је да ће бити отпора, пре свега унутар ЕУ, међутим, будите сигурни да ће стратегија иза које стане Трамп на крају сигурно бити прихваћена. Тако је било широм света, па ће и на Балкану – каже саговорник.

СРБИЈА: Централни део Србије плус четири општине на северу КиМ (Северна Косовска Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток)

КОСОВО: Садашња територија Покрајине, умањена за оно што припада Србији, плус део Прешева, узак појас уз административну линију који неће излазити на ауто-пут, као и мањи део Бујановца, тамо где су Албанци већина.

Овај дипломата из једне од земаља ЕУ каже да ће једна од кључних тачака бити обезбеђивање Путинове подршке.

– С друге стране, а то не зна много људи, унутар ЕУ није Берлин главна препрека подели Косова, већ су највећи кочничари Шведска и Луксембург – наводи саговорник.

Аналитичар Драгомир Анђелковић оцењује да би из угла Србије подела Косова била прихватљива, а каже да је сигуран да је већинска јавност на тој позицији.

– Вероватно бисмо се договорили око линија подела. То свакако подразумева да нам припадне север Косова, као и екстериторијалност наших манастира и главних верских објеката. То сигурно многима делује мало, али кад погледате стање на терену, засад нам ни то нико не да.

Бивши шеф дипломатије Владислав Јовановић каже да Американци сада бацају појас наде да ипак можемо да добијемо нешто од Косова. То је како наводи, боље него да не добијемо ништа, али још није довољно.

– За мене би била смислена таква компензација око Косова, да ми можемо да разговарамо даље о извлачењу дела БиХ, односно РС, јер РС најбоље бранимо преко Косова. Према томе, ако се баш толико хоће подела Косова, онда морамо и ми да добијемо неке јаке гаранције – каже Јовановић.

Аналитичар Дејан Вук Станковић понавља да би у цео процес требало да се укључе и Кина и Русија као сталне чланице Савета безбедности.

– Тако би читава ствар добила међународно утемељење. Евентуално кориговање граница на овим просторима мора бити у циљу реалистичног и одрживог решавања, на миран и рационалан начин, пошто није упитна једино граница између Срба и Албанаца.

 

Извор: Srbijadanas.com/Srpski Telegraf