Издвајамо Свет

ТРАМП ШОКИРАО ФАРМАКОМАФИЈУ: Укида забрану марихуане у свим америчким државама

Фото: Јутјуб

Председник Трамп је “чврсто посвећен“ легализацији медицинске марихуане у свих 50 држава, а питање рекреативне марихуане оставља тим државама да одлуче, каже републикански законодавац.

Представник Дејна Рорабахер каже да је Трампова администрација “чврсто посвећена“ решавању реформе канабиса – једно од обећања током кампање председника Трампа – након средњорочних избора.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Разговарао сам са људима у Белој кући који знају и били су пратњи председника… Дуго сам разговарао са њима. Уверили су ме да председник има намере да одржи своје обећање из кампање.“

Рохрабахер каже да је председик говорио у прилог легализацији медицинске марихуане на федералном нивоу – а питање рекреативне марихуане оставља државама да одлуче.

“Очекивао бих да ћемо након избора сести и почети да разматрамо нешто што је специфично и стварно,“ рекао је републикански законодавац за Фоx Бусинесс.

Председник Трамп је тврдио да је америчко “примењивање дрога смешно“ и да дроге треба легализовати како би “одузели профит од тих царева дроге.“

Према Трамповим речима, приходи од пореза од трговине легализованом марихуаном би се могли искористити за едукацију јавности о опасностима тешких дрога.

Чини се да се Трампов потез да послове производње врати у САД такође односи и на трговину дрогом. Он не жели да се страни цареви дроге богате и запошљавају на хиљаде иностраног особља, када би требало да амерички цареви дроге остварују профит и обезбеђују запослење Американцима.

Рекреативна марихуана је прошле године легализована у Калифорнији – али се реформе на федералном нивоу одуговлаче деценијама. Међутим, према речима Рорабахера, то ће се врло брзо променити.

“То би могло бити већ на пролеће 2019. године, али дефинитивно на следећој законодавној седници.“

Стварно питање је да ли ће резултати средњорочних избора играти улогу у одређивању тога да ли ће председник Трамп проћи кроз мноштво платформи које је обећао америчком народу током избора 2016. године. То тек треба утврдити.

Међутим, ако је веровати речима Доналда Трампа, а до сада је он своја изборна обећања износио са неуморном одлучношћу каква није виђена код лидера у политичкој историји Америке, онда је јасно да ће Доналд Трамп бити највећи заговорник легализације марихуане у историји ове земље.

 

Извор: Wебтрибуне.рс