Регион Србија

УСТАШКА БОЛЕСТ! ПРОМОВИШУ КЊИГУ “О СТОГОДИШЊЕМ СРБИЈАНСКОМ ТЕРОРУ У ХРВАТСКОЈ”! На корицама Вучић над лобањама!

У јутрошњој емисији “Добро јутро Хрватска” на ХРТ-у је представљено нешто што се зове Фестивал родољубивог филма Гордан Ледерер, а током представљања, водитељка је рекламирала ревизионистичку књигу и филм Мит о Јасеновцу, као и филм Јакова Седлара “Сто година србијанскога терора у Хрватској 1918. – 2018”

Графичко решење филма “Сто година србијансог терора у Хрватској …” је слично америчком споменику “Маунт Рашмор”, на којем се изнад хрпе пожутелих лобања налазе ликкови Александра Карађорђевића, Светозара Прибићевића, Милорада Пуповца и Александра Вучића.

Пре него што су организатори уопште успели да представе програм фестивала, прекинула их је водитељка Лиљана Винковић рекавши показујући графичко решење филма:

“Не смемо заборавити, то је Јаков Седлар и филм ”Сто година србијанског терора” којим ће се он представити”.

Под насловом “Скандалозно: ХРТ у јутарњем програму рекламирао књигу Мит о Јасеновцу”, портал Индеx пише да су у студију седели аутор фестивала Маријан Цапек и потпредседник Удружења хрватских добровољаца “Домовинског рата” Смиљан Томашевић.

Аутор фестивала Маријан Цапек представио је затим програм фестивала, набрајајући филмове. Споменуо је наслове Штафета смрти и Др. Фрањо Туђман – јунак Домовинског рата.

Након њега, јавио се потпредседник ГО УХДДР-а Смиљан Томашевић с даљњом листом филмова (Крвава берба грожђа, Овчара неиспричана прича, Јазовка, Број 55).

Посебно је издвојио премијеру Седларовог филма “Сто година србијанскога терора у Хрватској 1918. – 2018.” у Запрешићу. Након његовог излагања, опет се јавила водитељка Винковић, овај пут с другим насловом и другим графичким решењем.

– Ту је и Мит о Јасеновцу од Романа Лељака. Драго ми је да сте и њега укључили, он је пуно истраживао о овоме, тако да ће бити занимљиво погледати његова два филма – рекла је Винковић.

На то јој је Томашевић одговорио да верује да смо ми зрело демократско друштво које се може суочити с прошлошћу.

– Треба ићи с истином и крајње је време да се не делимо на леве и десне и да морамо прихватити прошлост онаква каква јесте – рекао је Томашевић док је камера зумирала наслов “Мит о Јасеновцу”.

О овом скандалу, Индеx је, како наводи, послао питање ХРТ-у,

Јер, књига Мит о Јасеновцу релативизује фашизам, умањује број жртава логора и симпатизира усташки покрет и НДХ.

Челници града Самобора и Чаковца већ су се оградили од приказивања овог филма и оштро осудили покушај историјског ревизионизма “најмрачнијег доба хрватске историје”.

Иначе, уредница емисије Добро јутро Хрватска је Ана Милић, мајка новог младог портпарола владе и ХДЗ-овца Марка Милића.

Водитељка Лиљана Винковић, која је рекламирала “Мит о Јасеновцу и 100 година србијанског терора”, завршила је загребачку Музичку академију, а истодобно је уписала новинарство на Факултету политичких знаности у Загребу те почела сарадњу с ХТВ-овом емисијом Загребачка панорама.

Живела је пет година у америчкој савезној држави Колорадо и радила на мрежи АБЦ у Денверу.

Након повратка у Хрватску радила је на УН-овом радију као новинарка и презентеркаа те као спикерка Хрватскога радија. Затим је прешла на Хрватску телевизију где је уређивала и водила забавне емисије, а сценаристички је потписала музичке пројекте и хуманитарне акције као што су Корак у живот, Покажи љубав, Свирци моји и У атмофери тамбуре.

Била је конзул у генералним конзулатима РХ у Њујорку и канадској Мисисауги. Била је уредница и водитељка Вести на енглеском 2012.

Четири године, од 2007. до 2011, била је дипломатска представница Републике Хрватске у САД-у и Канади

 

Извор: Informer.rs