Регион Србија

УСТАШКА БОЛЕСТ! ПРОМОВИШУ КЊИГУ „О СТОГОДИШЊЕМ СРБИЈАНСКОМ ТЕРОРУ У ХРВАТСКОЈ“! На корицама Вучић над лобањама!

У јутрошњој емисији „Добро јутро Хрватска“ на ХРТ-у је представљено нешто што се зове Фестивал родољубивог филма Гордан Ледерер, а током представљања, водитељка је рекламирала ревизионистичку књигу и филм Мит о Јасеновцу, као и филм Јакова Седлара „Сто година србијанскога терора у Хрватској 1918. – 2018“

Графичко решење филма „Сто година србијансог терора у Хрватској …“ је слично америчком споменику „Маунт Рашмор“, на којем се изнад хрпе пожутелих лобања налазе ликкови Александра Карађорђевића, Светозара Прибићевића, Милорада Пуповца и Александра Вучића.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пре него што су организатори уопште успели да представе програм фестивала, прекинула их је водитељка Лиљана Винковић рекавши показујући графичко решење филма:

„Не смемо заборавити, то је Јаков Седлар и филм “Сто година србијанског терора“ којим ће се он представити“.

Под насловом „Скандалозно: ХРТ у јутарњем програму рекламирао књигу Мит о Јасеновцу“, портал Индеx пише да су у студију седели аутор фестивала Маријан Цапек и потпредседник Удружења хрватских добровољаца „Домовинског рата“ Смиљан Томашевић.

Аутор фестивала Маријан Цапек представио је затим програм фестивала, набрајајући филмове. Споменуо је наслове Штафета смрти и Др. Фрањо Туђман – јунак Домовинског рата.

Након њега, јавио се потпредседник ГО УХДДР-а Смиљан Томашевић с даљњом листом филмова (Крвава берба грожђа, Овчара неиспричана прича, Јазовка, Број 55).

Посебно је издвојио премијеру Седларовог филма „Сто година србијанскога терора у Хрватској 1918. – 2018.“ у Запрешићу. Након његовог излагања, опет се јавила водитељка Винковић, овај пут с другим насловом и другим графичким решењем.

– Ту је и Мит о Јасеновцу од Романа Лељака. Драго ми је да сте и њега укључили, он је пуно истраживао о овоме, тако да ће бити занимљиво погледати његова два филма – рекла је Винковић.

На то јој је Томашевић одговорио да верује да смо ми зрело демократско друштво које се може суочити с прошлошћу.

– Треба ићи с истином и крајње је време да се не делимо на леве и десне и да морамо прихватити прошлост онаква каква јесте – рекао је Томашевић док је камера зумирала наслов „Мит о Јасеновцу“.

О овом скандалу, Индеx је, како наводи, послао питање ХРТ-у,

Јер, књига Мит о Јасеновцу релативизује фашизам, умањује број жртава логора и симпатизира усташки покрет и НДХ.

Челници града Самобора и Чаковца већ су се оградили од приказивања овог филма и оштро осудили покушај историјског ревизионизма „најмрачнијег доба хрватске историје“.

Иначе, уредница емисије Добро јутро Хрватска је Ана Милић, мајка новог младог портпарола владе и ХДЗ-овца Марка Милића.

Водитељка Лиљана Винковић, која је рекламирала „Мит о Јасеновцу и 100 година србијанског терора“, завршила је загребачку Музичку академију, а истодобно је уписала новинарство на Факултету политичких знаности у Загребу те почела сарадњу с ХТВ-овом емисијом Загребачка панорама.

Живела је пет година у америчкој савезној држави Колорадо и радила на мрежи АБЦ у Денверу.

Након повратка у Хрватску радила је на УН-овом радију као новинарка и презентеркаа те као спикерка Хрватскога радија. Затим је прешла на Хрватску телевизију где је уређивала и водила забавне емисије, а сценаристички је потписала музичке пројекте и хуманитарне акције као што су Корак у живот, Покажи љубав, Свирци моји и У атмофери тамбуре.

Била је конзул у генералним конзулатима РХ у Њујорку и канадској Мисисауги. Била је уредница и водитељка Вести на енглеском 2012.

Четири године, од 2007. до 2011, била је дипломатска представница Републике Хрватске у САД-у и Канади

 

Извор: Informer.rs