Издвајамо Србија

В.Д. ДИРЕКТОРКА МУЗЕЈА: Заборављају људи први Косовски бој, други Косовски бој, Краљевића Марка! МИСЛИЛА САМ ТО ШТО САМ РЕКЛА

Ивона Јевтић, в.д. директорка музеја Николе Тесле и бивша градска секретарка за културу, распалила је друштвене мреже помињањем Другог косовског боја.

Јевтић је, учествујући у једној емисији посвећеној култури, а која је емитована пре два месеца, изјавила:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Заборављају људи све оно што је учињено, први Косовски бој, други Косовски бој, наше јунаке над јунацима, Краљевића Марка и све оне који су битке били.

Тај сегмент емисије постао је виралан на друштвеним мрежама, изазивајући смех и опште згражавање. Појединци су чак зашли и у својеврсну анализу, тврдећи да је Ивона Јевтић вероватно заменила Први и Други српски устанак са Косовским бојем.

Други косовски бој, међутим, заиста се одиграо, 1448. године, али између Мађара и Турака. Ипак, још није јасно зашто га Ивона Јевтић уопште спомиње у контексту (првог) Косовског боја из 1389, јер немају додирних тачака, поготово ако су већ тема српски “јунаци над јунацима”.

У изјави за „Блиц“ Ивона Јевтић и даље не нуди објашњење, али тврди да није побркала Први и Други српски устанак са Косовским бојем, већ да је мислила на оно што је и рекла – Други косовски бој.

– Та битка одиграла се у октобру 1448. године, између Мађара и Турака, а учествовао је и у српском народу познати јунак Сибињанин Јанко, односно Јанош Хуњади. Видела сам да се та моја изјава дели по друштвеним мрежама и баш ме је погодило, онако људски. Много сам повређена. Говорила сам о историјским чињеницама. Професор сам српског језика и књижевности. Завршила сам јако тежак државни факултет, а у предметима старословенски језик, народна књижевност, културна историја Срба, помиње се Други косовски бој. Неправедно је што се та моја изјава тако коментарише – каже Јевтић за „Блиц“.

Историјске чињенице говоре да се Други косовски бој одиграо 1448. године, на Косову пољу, између снага Краљевине Мађарске, ојачаним влашким одредима, и предвођеним Сибињанин Јанком, с једне стране, и снага Турака Османлија, предвођених султаном Муратом ИИ, с друге стране.

Сибињанин Јанко је сматрао да је могуће да се у том тренутку победе Турци и спречи њихово даље продирање на Балкан.

Битка се одиграла између 17. и 20. октобра 1448. године и завршила се сломом мађарске војске. Сибињанин Јанка су при повратку у Мађарску заробили Срби, што је још један разлог зашто се Други косовски бој скоро никад не помиње у контексту са Косовским бојем из 1389. године.

Ђурађ Бранковић није учествовао

Иако су Османлије тражиле да им Ђурађ Бранковић преда Сибињанин Јанка, он га је проследио Мађарима – али уз откуп од 100.000 дуката.

Занимљиво је да у Другом косовском боју није учествовао српски деспот Ђурађ Бранковић, иако се битка водила на његовој територији. Сматрао је да су Османлије сувише јаке и да не би требало по сваку цену срљати у сукоб с њима.

Историјски значај Друге косовске битке је у томе што представља последњи покушај да се Османлијама нанесе пораз и да се протерају са Балкана, али и као покушај Мађара да у прошире своје интересе на Балкан.

 

Извор: Р.Б./Блиц