Издвајамо Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ: Пожурите у пошту, чека вас новац од…

Грађани тренутно могу продавати само акције НИС-а и Аеродрома „Никола Тесла“, док се акцијама Акционарског фонда и „Телекома Србија“ за сада не тргује

Свако од нас је пре осам година добио 1.700 динара из фонда у који се сливао новац од приватизација, а на исти рачун у међувремену је уплаћивана и зарада од дивиденди, од којих се до сада, за оне који нису ништа подизали, накупило око 3.000 динара. Уколико сте подигли овај новац и желите да продате и саме акције, то не можете да учините сами, већ вам је за овај посао неопходан брокер.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пре пуне деценије четири милиона грађана добило је пет акција НИС-а, једну Аеродрома „Никола Тесла“, седам Акционарског фонда и 31 акцију „Телекома Србија“.

Грађани тренутно могу продавати само акције НИС-а и Аеродрома „Никола Тесла“, док се акцијама Акционарског фонда и „Телекома Србија“ за сада не тргује.

Они који реше да их продају могу то да учине до 31. децембра 2020. године, а када би данас издали налог за продају могли би да добију 5.100 динара, јер је последња вредност акције НИС-а 685 динара, а Аеродрома 1.675 динара.

Они који желе да продају бесплатне акције то не могу да ураде без ангажовања брокера. Први корак је отварање рачуна у банци, а зати испостављање налога брокеру за продају акција. А да би се дао налог потребно је имати важећу личну карту и навести која се минимална цена очекује.

– За тачност података на налогу одговара клијент и о свакој промени мора да писмено обавести брокера у року од 10 дана – стоји у тек објављеној Уредби која уређује продају бесплатних акција.

Изабрани брокер обавезује се да изврши проверу власништва бесплатних акција у Централном регистру хартија од вредности, он продаје акције на основу налога клијента и да сваког дана у 16 сати, на свим местима за пријем налога, мора да истакне последњу цену акција.

Пријем налога за прву продају акција се не наплаћује, а брокер мора да усмено упозори клијента на могуће ризике који могу проистећи из трговине бесплатним акцијама.

За продају акција потребно је ангажовати брокера, Фото: пиxабаy.цом
– Брокер не одговара за штету проузроковану вишом силом, радњама трећих лица, као ни за штету проузоковану падом информационих система који се користе у процесу трговања бесплтним акцијама – стоји у Уредби.

Они који не желе да продају акције, могу и даље да их чувају и да сваке године добијају остварену дивиденду.

 

Извор: Горица Авалић/[email protected]