Издвајамо Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ: Пожурите у пошту, чека вас новац од…

Грађани тренутно могу продавати само акције НИС-а и Аеродрома “Никола Тесла”, док се акцијама Акционарског фонда и “Телекома Србија” за сада не тргује

Свако од нас је пре осам година добио 1.700 динара из фонда у који се сливао новац од приватизација, а на исти рачун у међувремену је уплаћивана и зарада од дивиденди, од којих се до сада, за оне који нису ништа подизали, накупило око 3.000 динара. Уколико сте подигли овај новац и желите да продате и саме акције, то не можете да учините сами, већ вам је за овај посао неопходан брокер.

Loading...

Пре пуне деценије четири милиона грађана добило је пет акција НИС-а, једну Аеродрома “Никола Тесла”, седам Акционарског фонда и 31 акцију “Телекома Србија”.

Грађани тренутно могу продавати само акције НИС-а и Аеродрома “Никола Тесла”, док се акцијама Акционарског фонда и “Телекома Србија” за сада не тргује.

Они који реше да их продају могу то да учине до 31. децембра 2020. године, а када би данас издали налог за продају могли би да добију 5.100 динара, јер је последња вредност акције НИС-а 685 динара, а Аеродрома 1.675 динара.

Они који желе да продају бесплатне акције то не могу да ураде без ангажовања брокера. Први корак је отварање рачуна у банци, а зати испостављање налога брокеру за продају акција. А да би се дао налог потребно је имати важећу личну карту и навести која се минимална цена очекује.

– За тачност података на налогу одговара клијент и о свакој промени мора да писмено обавести брокера у року од 10 дана – стоји у тек објављеној Уредби која уређује продају бесплатних акција.

Изабрани брокер обавезује се да изврши проверу власништва бесплатних акција у Централном регистру хартија од вредности, он продаје акције на основу налога клијента и да сваког дана у 16 сати, на свим местима за пријем налога, мора да истакне последњу цену акција.

Пријем налога за прву продају акција се не наплаћује, а брокер мора да усмено упозори клијента на могуће ризике који могу проистећи из трговине бесплатним акцијама.

За продају акција потребно је ангажовати брокера, Фото: пиxабаy.цом
– Брокер не одговара за штету проузроковану вишом силом, радњама трећих лица, као ни за штету проузоковану падом информационих система који се користе у процесу трговања бесплтним акцијама – стоји у Уредби.

Они који не желе да продају акције, могу и даље да их чувају и да сваке године добијају остварену дивиденду.

 

Извор: Горица Авалић/[email protected]

Loading...
loading...
loading...