Издвајамо Свет

ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ: Скрипаљ не верује да га је Москва отровала, даје подршку Русији и Путину…

Бивши пуковник ГРУ Сергеј Скрипаљ, који је настрадао од нервног агенса „новичок“ заједно са кћерком Јулијом у марту у Солсберију, не верује у умешаност Москве у тровање, пише у својој књизи „Случај Скрипаљ“ новинар Би-Би-Сија Марк Урбан, пише „Гардијан“.

Урбан пише да је Скрипаљ, након што је изашао из коме, одбио да поверује да иза атентата на њега и његову кћерку стоји Кремљ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бивши сарадник руских специјалних служби, без обзира на то што је предавао информације британској служби, отворено је изражавао своје националне погледе, пише Урбан. Између осталог, он је подржао повратак Крима у састав Русије и није веровао у присуство руске војске на истоку Украјине. Какао наводи аутор, у кући коју је МИ6 купио за њега он је често проводио вечери гледајући „Први канал“.

Књига не даје одговор на питање зашто су руске специјалне службе, како то тврде британски истражитељи, покушале да убију Скрипаља.

Скрипаљ је сарађивао са страним специјалним службама након ослобађања и пресељења у Велику Британију 2010. године. Он се неколико пута састајао са припадницима специјалних служби на територији Шпаније и тада је имао прилику да шпанским специјалним службама преда информације о руском организованом криминалу. Осим тога, он је вероватно имао контакте са обавештајним службама Естоније и Чешке.

 

 

Извор: rs.sputniknews.com