Србија

ВУЧИЋ: Да ме туку моткама никада нећу признати Косово

Фото: Јутјуб

SASTANAK VUČIĆA I MEKALISTERA: Predsednik Srbije i izvestilac EP za Srbiju na Andrićevom vencu

Posted by Kurir on Thursday, October 4, 2018

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Србије Александар Вучић састао се вечерас са известиоцем за Србију Европског парламента Дејвидом Мекалистером, а после састанка двојица политичара су се обратили јавности.

– Веома сам захвалан председавајућем комитета за спољне послове и известиоцу Европског парламента што је више пута показао да је пријатељ Србије. Не коментаришемо туђе оцене стања, очекујемо да ће будућа процена бити позитивна. Рекао сам Дејвиду Мекалистеру да смо задовљни економским напретком, и гледамо како да привучемо још инвеститора, рекао је Вучић.

– Влада ће упутити Скупштини предлог за промене Устава. Остаје поглавље 35 које се намеће као услов, а то је питање односа са Приштином и решавање косовског проблема, рекао је Вучић.

– Добро је да имамо мир и неку врсту стабилности, а до када ће то да траје ,не зна се. МИ ћемо учинити све да сачувамо мир. Рекао сам Мекалистеру да не знам шта се очекује од Србије. Ја сам му рекао да не разумем шта међународна заједница тражи од нас. Да ме туку моткама, никад нећу признати Косово, рекао је Вучић.

– Ми смо спремни да разговарамо, и увек дијалог морамо да претпоставимо другачијем решавању проблема. Али то не зависи само од Србије. Захвалан сам госопдину Мекалистеру на личној подрци, као што сма захвалан за донације и инвеситиције, рекао је Вучић.

Разговарали смо и о региону, додао је председник Србије.

– Србија хоће да буде део вредности које Европа данас пружа! – рекао је Вучић.

Ускоро ће и 2.000 дан, 10. октобра, како ЗСО није формирана, иако им је то била једина обавеза за коју су се обавезали Бриселским споразумом.

– Не очекујем нити мислим да ће да испуне. Надам се да ће неко да нам у неком периоду каже шта се од нас очекује – додао је Вучић и захвалио се драгом пријатељу Мекалистеру на посети.

Дејвид Мекалистер је је рекао да је срећан што је поново у Београду и да се састаје са толико званичника који су му постали пријатељи.

– Ова посета је дошла у право време, разматрамо извештај за Србију и гласаћемо 9. октобра. Захвалан сам што је председник Вучић одвојио своје време за разговор о неким питањима. Приступање ЕУ је врло напоран посао, до сада је отворено 14 поглавља, и Србија је на правом путу. Што више поглавља се отвори, то боље. Прилично сам уверен да ће извештај о Србији бити усвојен, рекао је Мекалисте.

Одговарајући на питање о разграничењу Дејвид Мекалистер је рекао да Вучић и Тачи јесу показали посвећеност да односе подигну на виши ниво, али да о темама за разговоре одлучују обе стране, и у вовм моменту није могуће предвидети датум евентуалног договора.

Александар Вучић је одговарајући на питања рекао да неће ићи у Сарајево. а је његово питање за Харадинаја где пише да има право да формира војску Косова.

Дејвид Мекалистер изјавио је недавно да је дебата о нацрту извештаја о Србији у Спољнополитичком одбору Европског парламента показала да велика већина посланика жели да подржи Србију на путу ка ЕУ.

„Важно је да охрабримо Србију на њеном путу ка ЕУ, али и да погледамо све оне области где постоји простор за напредак посебно у области фундаменталних права, владавине права, борбе против корупције и криминала и слободе медија“, изјавио је тада Мекалистер.

 

Извор: Kurir.rs