Русија Србија

Вучић ГЛАВНА ВЕСТ у руским медијима! Открио све о Косову, а ОВО је ОДГОВОР ПУТИНА!

Ко је отворио Пандорину кутију?

Србија не верује да Албанци стварно желе компромис по питању нормализације односа Београда и Приштине, рекао је председник Србије Александар Вучић и истакао да, иако не очекује неки резултат, увек је спреман да настави процес дијалога.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић је у интервјуу за руску телевизију РТ, током недавне посете Москви, рекао да се од почетка надао да ће неки људи у Приштини, као и многи у Бриселу, учинити све да се постигне компромисно решење.

– Увек сам спреман да наставим дијалог. Увек ћу бити спреман да преговарам о свему што хоћете. Али у међувремену смо изгубили поверење у албанску страну да стварно жели компромисно решење зато што су изазивали провокације и чинили све да поткопају наше напоре. Уместо да смањују очекивања својих грађана они шире њихова очекивања. И они виде да нема плодно тле за могући договор. Али ипак, Србија ће увек бити спремна да настави процес дијалога, али не очекујем пуно као резултат тога – рекао је председник Србије.

Никад, казао је, није поменуо поделу Косова по етничким линијама.

– Увек сам говорио само да нам треба компромисно решење између Срба и Албанаца што значи да не може да буде случај да Албанци добију све, а Срби ништа – рекао је.

Приметио је, међутим, да су Албанци добили апсолутно све о чему су сањали, а Срби апсолутно ништа.

– То је била моја, наша и српска прва и једина позиција коју никад нисмо мењали. Онда смо се суочили са одговором са различитих страна – истакао је Вучић.

Русија је, каже, рекла: „Ок је ако се Србија сложи са нечим зато што Србију сматрамо сувереном државом, ако се Србија сложи са нечим, ми ћемо то подржати“. То је, додао је, било апсолутно у складу са међународним јавним правом.

– Зато смо веома поштовали тај политички став председника Путина и Русије – истакао је председник Србије и додао да је с друге стране, добијен веома јасан одговор неколико земаља ЕУ, које су биле против тога.

Те земље су, прецизира је Вучић, говориле да ако се то догоди, Србија ће отворити нову Пандорину кутију са променом граница.

– Како можемо да отворимо Пандорину кутију? Ко је отворио Пандорину кутију 2008. године када је прихватио, признао унилатерално проглашену независност Косова? Они су то урадили, не ми – подсетио је.

Кад ми кажу „не желимо да мењамо границе“, ја им одмах одговирм: „Ок, то значи да је Косово део Србије, нема промене границе“, прецизирао је Вучић и додао да тада добија одговор:

– Не, не, ми прихватамо промену граница што смо урадили пре 10 година, али ви не можете то да урадите чак и ако се договорите са вашим албанским колегама.

Онда ја кажем: „Хеј, где су вам принципи? Има ли неких принципа? Ви то можете, ви можете да мењате нашу територију а ми то не можемо?!“

Није, указао је Вучић, Пандорина кутија отворена пре 10 године, већ је Пандорина кутија отворена данас…

– Прво сте признали сецесију Црне Горе од бивше Југославије, 2006. А 2008. сте признали независност Косова од Србије. Како сте извели то право? И зар то није било отварање Пандорине кутије?! А сада би се отворила Пандорина кутија чак и ако се Срби и Албанци одлуче да направе такав договор! То је лицемерје! – навео је председник.

Вучић је подсетио и да је Србија испунила све обавезе по Бриселском споразуму, а да Приштина није испунила своју једину обавезу која је чинила 40-45 одсто целог Бриселског споразума – успостављање Заједнице српских општина, што међународна заједница толерише.

Упитан о подизању борбене борбене готовости српске војске због посете Хашима Тачија северу Косова, Вучић каже да разлог није само тај, већ зато што су они дошли са „дугим цевима“ на шта, како истиче, немају право.

Указао је да је вербални договор представника НАТО, Албанаца и Срба после потписивања Бриселског споразума био да постоје два предуслова ако неко жели да дође са „дугим цевима“ на север Косова.

– Један и најважнији предуслов је био и још увек је, пристанак локалне српске заједнице. Они нису тражили пристанак ниједног Србина за посету Хашима Тачија. Али није реч о његовој посети, већ о оружју које су његови људи користили – прецизирао је Вучић и истакао да је то била још једна провокација, желели су да покажу да могу да раде све што желе да заплаше Србе, и то су, каже, учинили.

А други предуслов је да за тако нешто имају пристанак НАТО.

– Ми не знамо шта је НАТО радио, да ли је било пристанка НАТО. То је акумулативни предуслов: прво – пристанак српског народа а то нису имали. Зато смо морали да реагујемо, у супротном могу да заузму север Косова, протерали би наше људе и већина западне заједнице би рекла: „Па добро, десило се. Сада треба да живимо у миру и сад имамо границе онако како смо желели.

Србија, истиче, не може да се сложи са тим.

– Наш посао био је да пошаљемо снажну поруку да ћемо штитити наш народ од људи који би користили тешко наоружање против наших људи на северу Косова.

Србија ће ускоро бити једина земља у региону која не тежи чланству НАТО и која то не крије, казао је Вучић и додао да за то постоје различити разлози, политички, укључујући и оно што се догодило нашој земљи 1999.

– То чини разлику између Србије и других. Ми смо веома посебан случај…. – рекао је председник.

Он је објаснио да постоји неколико разлога због чега је Србија на европском путу. „Један је што желимо да припадамо том типу друштве, а други што имамо највећи проценат трговинске размене са земљама ЕУ“, рекао је Вучић.

На питање о америчком председнику Доналду Трампу, Вучић каже да Срби несумњиво преферирају Трампа.

– Срби су увек мислили да су демократе криве за агресију против Србије. И Србија је увек подржавала Републиканску партију у САД. Трамп је прилично неконвенционалан. А знате само мало или скоро ништа о његовој политици на Балкану. Али барем је Џон Болтон отворио врата за могућ договор Београда и Приштине. Ми то ценимо. То је мала промена у њиховој политици, али видећемо – рекао је Вучић.

 

Извор: Tanjug