Србија

ВУЧИЋ НАПОКОН ПРОГОВОРИО: Аустријски председник ми је рекао шта је услов за улазак у ЕУ

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас захвалност свом госту, аустријском председнику Александеру ван дер Белену што су могли да разговарају о свим питањима, и економији, и мигрантима и о кључним политичким питањима, укључујући Косово и Метохији, о којем, иначе, имају различите ставове.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да му је председник Аустрије Александер ван дер Белен пренео да Европска унија има проблеме унутар своје територије и да не може да “увози” нове, па је услов за улазак Србије у Унију да реши проблем Косова и Метохије.

Loading...

– Разговарали смо о односима између Београда и Приштине, по том питању имамо другачије ставове и позиције – изјавио је Вучић на заједничкој прес конференцији и додао:

– Обавестио сам га да смо ми увек спремни да разговарамо, да имамо отворени дијалог о кључним питањима, али да је потребно да дођемо до компромисног решења, које не мозе да буде такво да Срби изгубе све и не добију ништа, а да други добију све – подвукао је Вучић.

Ако је решење, мора да буде компромисно, и за то ћемо се борити, нагласио је председник Вучић и додао да није само до нас, да ли ћемо у томе успети, али да ћемо се за то борити.

Рекао је да му је Ван дер Белен пренео да је јасно да ЕУ већ има одређене проблеме и да не могу да увозе нове, те да је један од услова да Србија уђе у ЕУ, што, каже, за нас и није новост, да Београд и Приштина реше проблем. Поновио је да ће се Београд борити за компромис.

Како додаје, Аустрија види Србију као великог и искреног пријатеља и подржава Србију на европском путу.

– Захвалан сам Ван дер Белену на подршци и што смо могли данас да разговарамо о свему, и о мигрантима – казао је Вучић и истакао да је велика част и привилегија за нашу земљу посета председника Аустрије.

Истакао је и да је Аустрија једна од земаља за коју можемо да кажемо да је у врху најзначајнијих инвеститора у Србију, те да аустријске компаније у нашој земљи запошљавају око 20.000 људи.

Посебно је подвукао да 89 одсто аустријских компанија, које су инвестирале у Србију желе да остану и захвалио се на том поверењу, јер то значи да се Србија показала као добар и пристојан домаћин.

Указао је да је важно да се повећава трговинска размена две земље.

Вучић је навео да је 2017, а затим и ове годинем трговинска размена две земље драстично увећана и да ћемо ове године први пут прећи једну милијарду евра трговинске размене.

– Извоз није мали, али је и даље увоз већи, па имамо трговиснки дефицит, али верујем да ће са даљим доласком аустријских компанија, које највише извозе у земље ЕУ и то решавати – рекао је Вучић.

Посебно је, каже, захвалан Аустрији на подршци у области дуалног образовања.

Додао је да много људи из Србије живи у Аустрији, што је такође важно за односе две земље и који представљају мост између Србије и Аустрије.

– Захвалан сам на свакој врсти подршке и на томе што смо данас могли отворено да разговарамо о свим питањима – рекао је Вучић.

Било је каже, речи и о питањима миграната и додао да ће Србија помоћи и по том питању.

– Хвала вам на посети, желим вам да се у Београду и Србији осећате као код куће, као што све сви ми осећамо када дођемо у Беч – рекао је Вучић.

 

Извор: Vestionline.com/Tanjug

Loading...
loading...
loading...