Србија

ВУЧИЋ: Наши западни партнери гурају Косово, а ми ћемо да молимо…

Најава формирања војске Косова, под тим или неким другим називом, нешто је што изазива стах и стрепњу, каже председник Александар Вучић и истиче да се и због смањивања тензија нада некој врсти скорог наставка дијалога Београда и Приштине.

Он је то рекао новинарима на питање како види најаве из Приштине да ће ове недеље донети одлуку о формирању војске, под тим или неким другим називом.

Зато се, каже, нада наставку дијалога, како би биле смањене тензије због таквих ствари које би могле да доведу до проблема за свакога од нас.

Албанци очекују и гласање за чланство у Интерполу, око 20. новембра у Емиратима, каже Вучић.

Истиче да је то много тешка ситуација за нас и да неки од наших западних партнера раде и рукама и ногама и свим могућим снагама да Косово постане члан Интерпола.

„Сада имамо додатни проблем, видећемо ко ће то да води после хапшења досадашњег директора Интерпола, па ћемо видети ко ће то процедурално да води“, рекао је Вучић.

Када бисмо имали човека на том месту из неке земље која није признала Косово, знали бисмо да не бисмо имали проблеме бар са те процедуралне стране, објаснио је он.

Вучић каже да ће министар спољних послова Ивица Дачић имати више путовања наредних дана због тога, као и да ће министар полиције Небојша Стефановић бити посебно ангажован на том питању све до 1. новембра.

Председник Србије додаје да ће се он и премијерка Ана Брнабић посебно ангажовати када је у питању Интерпол.

Када је реч о војсци Косова, Вучић каже да је на нама да упозоримо и да ће наставити да моли и тражи начин како да се то избегне.

Поновио је оно што је рекао на митингу у Косовској Митровици — да држава Србија неће оставити српски народ без подршке.

„Све ћемо да молимо и да урадимо да до таквог неодговорног понашања не дође“, нагласио је Вучић.

Каже да се само плаши нестабилности, док нема никакав страх када је у питању економски напредак наше земље.

Поручио је да ће Србија много брже да стиже и престиже многе земље у економији и да управо зато неки хоће да нас врате врате у прошлост и регионалне сукобе.

 

Извор: Tanjug