Православље

За срећу и посебну снагу, помолите се Светом Самуилу: Обратите му се овим речима

Легенда каже да га је „од Бога исплакала“ Ана која дуго није могла да има деце и да је због тога дечака посветила Богу још када му је било 3 године. Према предању, Самуил је имао 12 година када је изрекао своје прво пророчанство – предвидео је божији гнев који ће се сручити на дом првосвештеника Илије због грехова које су учинили његови синови.

Након што се то обистинило, Самуило је стекао велико поштовање међу народом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Било је то тешко време за Јевреје када су били поробљени од Филистејаца и пророково проповедање покајања и препорода много је подигло морал народа који је у овом светитељу видео вођу и дуговног оца. Прича каже да се све збило овако: „И народ се покаја, и одбаци туђе идоле, којима служаше, и признаде Самуила као пророка, свештеника и судију. Тада Самуил пође с војском на Филистејце и с помоћу Божјом смете их и поби, и ослободи земљу и народ“.

Самуило је оснивач пророчке школе – врсте религијско-моралног братства или друштва, које је имало задатак да пробуди у људима дух патриотизма и шири просвећеност. Легенда каже да је мудро је владао као судија и водио јеврејски народ до дубоке старости. Умро је у 88. години живота и сахрањен је у Рами. Његов живот је описан у првим поглављима Прве књиге царева.

О како је променљиво срце човечје! Но, од свих промена његових једна је срамнија од најсрамнијих, а то је: када верни постане неверни. И од свих промена његових једна је славнија од најславнијих, а то је: када се неверни обрати и постане верни. Покај се пре него што смрт затвори врата твога живота и отвори врата Суда. Покај се пре смрти, а пошто не знаш час смрти, покај се данас и сад, и престани понављати грех свој.

 

Извор: Kurir.rs