Издвајамо Свет

ЗАОКРЕТ ДОНАЛДА ТРАМПА У СИРИЈИ: Путин ово није очекивао

Фото: Јутјуб

Медији су известили да администрација америчког председника Доналда Трампа развија нову стратегију акције у Сирији која укључује примену санкција против компанија из Русија и Ирана које су укључене у реконструкцију Сирије.

Руски полтиколог Владимир Брутер објашњава шта лежи иза ове иницијативе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Раније је северноамерички канал НБЦ рекао да америчка стратегија укључује спречавање опоравка области где су присутни ирански и руски контигенти. Вашингтон такође планира да наметне санкције руским и иранским компанијама које раде на обнови Сирије.

Политиколог Владимир Брутер наводи циљеве ове стратегије.

Према речима овог стручњака, САД ће наставити да врше притисак на Русију, увек и у сваком могућем правцу, без изузетка Сирије, како би постигли низ циљева.

Прво, САД повећавају притисак на Русију како би спречили акцију.

Друго, они стварају препреке за јачање позиција сиријског председника Башара Асада и иранског утицаја у Сирији.

“Трећи циљ је то да, с озбиро на то да је обнова Сирије скупа ствар, а није тајна да би Русија волела да се западне земље прикључе, САД ради све што може да то заустави,“ рекао је он.

Четврти циље је да Вашингтон покуша да одржи унутрашње тензије у Сирији и подржи групе које су против Асада.

“Последњи разлог је тај да су ове мере део анти-иранског програма Беле куће, који ће се наравно проширити. Није случајно то што се неколико дана говорило да ирански извоз нафте треба да буде смањен на нулу. Ово је очигледно, а заједно са притиском у правцу Сирије, ово би требало да створи проблеме за Иран, или бар Вашингтон верује у то,“ закључио је аналитичар.

Иран и Сирија су на мети САД-а, јер су то главне државе које спречавају САД и Израел у томе да имају потпуну хегемонију над Блиским истоком.

 

Извор: Webtribune.rs