Свет

ЗАПАД У ПАНИЦИ И ПИТА СЕ: Шта то смера Русија у Калињинграду? БУНКЕРИ, РАКЕТЕ, АВИО БАЗЕ…

Нови бункери и ракете, обновљене авио-базе, проширена складишта оружја: Русија „нешто смера“ у Калињинграду, који је буквално „као нож под грлом НАТО-у“, пише аустралијски портал „Њуз“.

Према наводима аустралијског портала, који се позива на сателитске снимке Си-Ен-Ена, у руској енклави брзо се шире и обнављају најмање четири важна војна објекта. Један од сарадника Пентагона изјавио је да то обнављање представља „највећи корак Русије на путу милитаризације Калињинграда“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ако они желе да изазивају нас, изазваћемо и ми њих“, изјавио је адмирал Џејмс Фого. „Нас неће уплашити системима који се тамо налазе“, додао је он.

Портал наводи да је Русија раније уз помоћ бомбардера, ловаца, подморница и борбених бродова „симулирала нападе на земље као што су Данска, Норвешка, Шведска и Финска“, али да „сада подиже своје улоге“.

На сателитским снимцима се види да се у Калињинграду одвијају велики радови. У једном од складишта нуклеарног оружја, очигледно се, како наводи портал, усавршава један од бункера. Обнавља се и база ракетне бригаде у Черњаховску, која је раније ове године добила нове ракете комплекса „Искандер“.

Поред луке у Приморску већ је дограђено 40 нових бункера, а у авио-бази Чкаловск изграђена је нова железничка пруга и систем за слетање по свим временским условима, пише портал.

 

Извор: rs.sputniknews.com