Издвајамо Србија

ЗАСТРАШУЈУЋЕ ТВРДЊЕ СРПСКОГ ЕКСПЕРТА: Запад пустио Вучића “низ воду” а Србија понижена и поражена!

Пише: Томислав Кресовић

Уцене и претње Запада председнику Вучићу!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Запад пре свега ЕУ односно Немачка преко свог емисара посланика Мерклеове странке послао је властима у Србији и Председнику Александру Вучићу „поруку коју (не)може да одбије.

Та порука је пуно признање Косова уз реализацију Бриселског споразума као пут Србије према ЕУ после 2025 или 2030 године. Међутим стране дипломате из ЕУ напомињу да Косово није једини услов за пут ка ЕУ. Ово је јасна порука да је Србија дефинисана као протекторална.

Политика „Штапа и шаргарепе“ према Србији!

Дакле јасно је властима у Србији стављено до знања да је ЕУ за Србију на „дугом штапу“ .То је политика уцена и ултиматума,политика понижења и третирања Србије као поражене ,а не као евро партнера или у правом смислу речи „следбеника“ еве-атлантске политике .Владајућа коалиција и министри у влади сем лидера СПС Ивице Дачића се „куну“ у ЕУ и доживљавају је као Коминтерну и као апсолутну истину и идеологију која нема алтернативу.Србија је од Немачке добила очекивани одговор.

Немачки „хладан туш“ Вучићу

Немачка није „пријатељ“ Србије што се види и по ставу колико улаже свој ауторитет и моћ према Косову као независној држави.Немачка следи своју Балканску „Мител –Еуропа“ антисрпску политику која је била доминантна и 1914,1941 и 1991 али и 1999 године.

Нема битних померења интереса Немачке према Србији.Немачка ће улагати у Србију не због пута ЕУ ,него својих економоских интереса на Балкану,а САД ће то радити преко НАТО интереса и заштите својих национланих интереса на Косову и Метохији.Тако САД и Немачка играју са Србијом „симултанску“, а Председник Србије очекује промену политике САД према Србији и подршку Немачке у тражењу праведног и компромисног решења за Косово.

Запад без изузетка било то Немачка,Француска или САД Србији у коначној „ шаховској игри“ могу да понуде „културно просветну аутономију“ на северу и ништа више, а можда ни то.Нема разграничења,подела ,размене територије што не постоји ни у резолуцији 1244СБУН или Уставу Србије али и Бриселским споразумом.

Шта то беше разграничење Београда и Приштине !?

Неко је из политичких и медијских разлога „навукао“ на танак лед руководству Србије да прича о „разграничењу“ без платформе владе и парламента.Иза ове опције стајале су мреже око СОРОШ- а и Соње Лихт и веровања у изјаве трампових сараднка и америчких медија.

САД „мељу“ Балкан и затварају врата Русији преко НАТО у Црној Гори и сада у Македонији.Србија је близу ситуације да буде „колатерална жртва“ сукоба моћних без праве диплоамтије и заштите српских националних интереса.

Уместо „куцања „ на врата Брисела где је седиште и ЕУ и НАТО, Србија своје интересе да врати у СБУН колико год је то могуће и да тражи подршку пет чланица ЕУ које нису признале Косово.

Запад ће наставиит да притиска Председника Србије до граница да га прогласи „неспособним“ да реши проблем са Приштином .Практично Председник Србије је већ пуштен „низ воду“ и од њега се сада очекује да „плива“ како зна да се не би „полиитчки удавио“.

Председник Србије је око Косова водио више личну политику снагом свог утицаја у владајућој коалицији без правих политичких смерница владе и парламента и мишљења СПЦ али и расправе у СНС.

Пошто је концепт председника Србије око „разграничења“ био приватног карактера са институционалном тежином, а не шире јавности тај предлог је одбачен у већем делу ЕУ.

Јасно је да предстоји политичко врење у СНС и коалицији али и оштрија поларизација власти и опозиције која води у превремене изборе до лета 2019 године.Ове изборе ће пре свега иницирати СНС и Председник Вучић да би добио политичко време .

Да је то тако показују и предлози Вучићевих сарадника да се иде на изборе.Треба очекивати да се до краја пролећа 2019 године заврше избори у СНС, а до лета дође до превремених избора.

 

Извор: Видовдан