Свет

Желите да живите у Канади? Ово су НАЈТРАЖЕНИЈА ЗАНИМАЊА и тачна ПРОЦЕДУРА за пријаву: Све готово за 6 месеци!

Последњих година досељава се рекордан број људи

Канада ће током наредне године отворити врата за чак 300.000 економских миграната, јер је та северноамеричка земља у сталној потрази за хиљадама квалификованих радника, а нарочито се траже поједине професије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Та земља има брз систем за усељење који називају “Експрес улазак“ (Еxпресс Ентрy) и то је вероватно најбржи начин да квалификовани радници из иностранства почну живот и рад у Канади. Канадска влада преузела је обавезу да цели процес усељења мора бити готов за 6 месеци.

Све пријаве за Еxпресс Ентрy програм бодују се тако да се процењују вештине, искуство, знање језика и образовање сваког ко се пријави, те се онда сви пријављени рангирају према броју бодова. Они с највише бодова добију позив и нуди им се стални боравак.

Овај програм постоји од 2015. године, а према актуелним статистикама, позив за стални боравак најчешће су добијали кандидати из ових професија:

10.Стручњаци за финансије и улагања

9. Ревизори и рачуновође

8. Графички дизајнери и илустратори

7. Квалификовани радници у малопродаји

6. Универзитетски професори и предавачи

5. Програмери и девелопери

4. Софтверски инжењери

3. Консултанти и аналитичари информацијских система

2. Кувари

1. Квалификовани радници у угоститељству

У Канаду се последњих година досељава рекордан број људи, просечно око 250.000 годишње. То и не треба да чуди будући да је са високим приходина по глави становника Канада једна од најбогатијих земаља. Бруто национални приход износи 29.500 евра, а очекивани животни век је 81,5 година.

За живот у Канади важи да је веома скуп, али је стандард висок, па се чак и уз мање плаћене послове може уштедети доста новца. И сами Канађани покушавају да се повежу са људима из своје бранше, па је то важно и за досељенике, а за почетак вам може помоћи и добра препорука вашег последњег послодавца.

Дипломе факултета, виших и средњих школа морате да нострификујете. За то је потребна оригинална диплома и оверена потврда из образовне институције, све преведено код овлашћеног преводиоца. На основу тих докумената, институције у Канади процењују који је канадски еквивалент том звању и то звање се добија након нострификације.

Ваш захтев да дођете у Канаду као квалификовани радник ће се оцењивати по шест фактора селекције и по бодовном систему.

Шест фактора селекције су:

1. Ваше образовање

2. Ваше познавање енглеског и/или француског језика, два званична језика Канаде

3. Искуство

4. Године старости

5. Да ли сте уговорили запослење у Канади

6. Ваша прилагодљивост

За више квалификоване раднике подразумева се добро познавање енглеског или француског, док је за ниже квалификоване раднике довољно и основно познавање.

Поступак за добијање радне дозволе почиње иницијативом послодавца из Канаде који обезбеђује формалну понуду за посао, оверену од стране канадског бироа рада. На основу пријаве коју је поднео послодавац, биро рада испитује прво основаност захтева и могућност запошљавања домаћих радника (канадских држављана и сталних становника) за тражени посао. Та провера, односно истраживање тржишта радне снаге у Канади, траје неколико недеља. За добијање радне дозволе потребна је писмена понуда послодавца, доказ да испуњавате услове (о образовању или радном искуству) и позитивно мишљење бироа рада.

Поступак за усељеничку и радну визу, у редовним и посебним програмима, пролази кроз четири фазе. Две су стручне и реч је о усаглашавању са законским условима. Друге две фазе су медицински прегледи и безбедносне провере. Право да се аплицира за канадско држављанство стиче се након три године сталног боравка у Канади. Полаже се и испит за држављанство.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Srbija Danas/Politika-ekspres