Србија

АЛБАНЦИ У ТОТАЛНОМ РАСУЛУ! СРБИЈА донела ХИТНУ ОДЛУКУ! Београд уводи Приштини КОНТРАМЕРЕ!

Србија и Босна и Херцеговина неће учествовати на састанцима радних тела ЦЕФТА у Приштини 20. и 21. новембра, изјавио је потпредседник српске владе Расим Љајић.

Две земље, како је навео Љајић, неће присуствовати ни министарском састанку у оквиру ЦЕФТА недеље, који ће такође бити одржан у Приштини 3. децембра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према Љајићевим речима то је заједнички закључак његовог данашњег телефонског разговора са министром спољне трговине и економских односа БиХ Мирком Шаровићем.

– Бесмислено је да забијамо главу у песак и понашамо се као да се ништа не догађа и да је ситуација нормална, а свима нам је јасно да је након увођења таксе од 10 одсто за робу из Србије и БиХ која долази на Косово, ово највећа криза од почетка функционисања ЦЕФТА споразума – казао је Љајић.

– Замислите да у таквој ситуацији и Шаровић и ја причамо о олакшавању трговине и уклањању баријера, а ми тренутно имамо уведене не баријере, него барикаде од стране привремених институција у Приштини. И притом се још поједини косовски министри хвале тиме што је смањен обим трговине са Србијом – додао је он.

Потпредседник Владе истиче да је заједнички циљ Србије и БиХ да се поменуте мере уведене од стране привремених институција у Приштини укину и да се онда „започну разговори не само укидању ванцаринских баријера, већ о суштинском стварању заједничког економског простора у овом делу Европе.

Љајић и Шаровић ће почетком следеће недеље на састанку у Сарајеву утврдити читав низ заједничких активности које ће две државе предузети у циљу укидања спорне таксе уведене од стране институција у Приштини.

 

Извор: Tanjug