Издвајамо Регион

АЛБАНИЈА И „КОСОВО“ УКИДАЈУ ЦАРИНСКЕ СТОПЕ! РАМА: Да таксе на северу буду 100%, а на ЈУГУ НУЛА!

Еди Рама (Фото: Јутуб)

Владе Албаније и Косова договорили су данас укидање царинских стопа, роминга у телекомуникацијама и потписали су још седам споразума у различитим областима. Представници две владе одржали су данас заједничку седницу у Пећи, где су и потписали ових укупно девет споразума.

Као преноси Н1, потписани су споразуми о признању возачких дозвола, о заједничкој царинској контроли на граничном прелазу Морина, код Врмице, о јавном дугу и заједничкој сарадњи са међународним финанцијским организацијама, о укидању роминга, сарадњи из области омладине, о сарадњи из области здравства. Потписани су и споразуми о признању фитосанитарних и ветеринарских уверења, споразум о стварању заједничке Привредне коморе Косова и Албаније и споразум из области признања индустријске својине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Албански премијер Еди Рама је на конференцији за новинаре након заједничке седнице, рекао да се Србија агресивно понаша према Приштини и да не види, како је рекао, Косово као независну државу.

„Као два орла“

– Србија не би требало да користи два лица, једно са Косовом и једно са Албанијом. Ово је неприхватљиво. Србија није жртва, Косово је жртва. Албанија и Косово ће ићи руку под руку као два поносна орла – рекао је Рама на заједничкој конференцији за новинаре са Харадинајем у Пећи, након заједничке седнице косовске и Владе Албаније, на којој је подржао приштинске таксе на робу из Србије, супоротно ЦЕФТА споразуму.

Али, каже, Албанија је заинтересована за изградњу стратешких односа са Србијом.

„Таксе на северу 100, на југу 0“

Албански премијер Еди Рама подржао је данас Приштину и таксе на робу из Србије, иако је пре само неколико дана рекао да то није добра одлука.

– Данас је дан да успоставимо 100 одсто тарифу северу и 0 одсто тарифу југу – рекао је Рама у Пећи.

Рама је на заједничкој седници две владе рекао да је успостављање повећане царине за 100 одсто на производе из Србије и БиХ „разумљива политичка одлука у одговор на неправду коју Србија чини Приштини“, често и уз „подршку других европских земаја“.

Уз подршку повећању пореске стопе за 100 одсто на производе из Србије, Рама је рекао да ће врло брзо Приштина и Тирана имати, како је рекао, „нулту пореску стопу“ и потпуно обједињене царинске послове, пренела је Коха.

Рама позвао је Приштину и Тирану да успоставе заједнички фонд за спољнополитичко функционисање, који би помогао интеграцији двије земље у Европску унију до 2025. године.

– Друго, од 1. јануара Косову морамо омогућити транзит у луци Драч (Дурес ), а у наредном периоду и приступ царинској унији. Ко сматра да је то претња, било у Београду или Бриселу, може доћи, а ми ћемо објаснити да није – рекао је Рама.

Албански премијер, чија је влада прошле недеље саопштила да је против увођења повећаног пореза од 100 одсто на робу из Србије, данас је прецизирао став кад је реч о промету између такозваног Косова и Албаније.

Иначе, ово је пети заједнички састанак обе владе. Први пут су одржали заједнички састанак у Призрену 2014. године, а годину дана касније, у Тирани, одржан је други састанак. Трећи састанак у Приштини, а прошле године одржан је у граду Корца у Албанији.

Харадинај: Да наше две економије буду уједињене

Премијер привремених пристинских институција Рамуш Харадинај изјавио је у Пећи да очекује „уједињење економија“ Косова и Албаније.

Харадинај је, отварајући заједничку седницу са Владом Албаније рекао да уверен је да ће потписивањем девет споразума и протокола Приштине и Тиране довести да у блиској будућности „наше две економије буду уједињене“, пренела је приштинска агенција Косовапресс.

Харадинај је рекао да зна да грађани Косова и Албаније очекују више од, како је рекао, „две владе“, те да ће оне наставити да сарадјују, раде и суочавају се са многим изазовима.

„Данас је Косово тачка за контакт са ЕУ, ССП и истовремено испуњава све критеријуме за либерализацију виза и очекује да Европска унија то испоштује“, рекао је Харадинај.

„Гласање у Интерполу обесхрабрујуће“

Рама је још рекао да је за Албанију, Косово независна, суверена, демократска држава, а нормализција односа је од суштинске важности за регионалну стабилност, преноси албанске ТВ Топчанел.

Шеф албанске владе додао је да „међународно право не познаје полу-државе и не познаје полу људе“, истакавши да је због тога, како је рекао „разочаран приступом ЕУ пема независности Косова и слободи кретања грађана“.

Оценио је да је гласање у Генералној скупстини Интерпола било обесхрабрујуће и да је пропуштена прилика да та међународна полицијска организација добије још једног партнера у региону.

За одржавање заједничке седнице две владе, косовска страна је, како је јавио радио Слободна Европа, издвојила 128 хиљада евра.

Вучић: То је врхунац лицемерја

Председник Србије Александар Вучић је рекао пре неколико дана да ће се на овој седници разматрати уклањање међусобних економских баријера.

– То је врхунац лицемерја, и то не само Албанаца који живе на Косову и у Албанији, већ и и оних који то дозвољавају – рекао је Вучић, у контексту чињенице да Приштина и Тирана разговарају о уклањању економских баријера у тренутку у коме је Приштина дуплирањем такси на производе из Србије управо прекршила ЦЕФТА, споразум о слободној трговини.

Такође Тирана је пре неки дан, бар формално на речима оценила да увођење дуплих такси није добар потез Приштине.

Летос је из Тиране лансирана идеја о отварању граница и узмеђу Албаније и јужне српске Покрајине.

– Желимо да отворимо границе измеду Албаније и Косова. Од првог јануара почиње слобода кретања измеду Албаније и Косова – рекао је албански министар за дијаспору Пандели Мајко у августу ове године.

Протест породица убијених Албанаца

Истовремено са почетком седнице, испред хотела у Пећи, у којем се одржава седница, је протест породица убијених Албанаца у Куманову, маја 2015. године.

Они су протестовали и због тога што је Албанија дозволила бившем македонском премијеру Николи Груевском да Македонију напусти преко Албаније.

Учесници протеста су то оценили као националну издају и тражили од албанског премијера Едија Раме да им да објашњење, док су породице осуђених у предмету тзв. „Кумановска група“ позвали на ослобађање њихових ближњих из затвора.

Приштински медији известавају да је Пећ данас украшен заставама Албаније и Косова, које су постављене поводом ове седнице, али и предстојег обележавања Дана албанске заставе, у среду.

 

Извор: Тањуг/Срна