Издвајамо Свет

АМБАСАДОР ФРАНЦУСКЕ У СРБИЈИ: Зашто сам осетио потребу да се ИЗВИНИМ СРПСКОМ НАРОДУ

„Шта друго да урадим? То је нормално да се извините, када се направи грешка, онда се извините“, овако почиње разговор за „Блиц“ Фредерик Мондолони, француски амбасадор у Србији, у дану када се јавно изинио српском народу и председнику Александру Вучићу у име своје земље због, како је рекао, „неспретне протоколарне грешке“ у распореду седења на церемонији обележавања завршетка Великог рата у Паризу.

– Ради се о протоколарној грешки и неспретности која је за жаљење. Наравно, то уопште није било намерно, ни председник, ни Влада, ни народ Француске нису желели да увреде ни српски народ, ни председника Вучића. Нажалост, ствари су се тако догодиле, као што сам рекао, у Паризу је падала киша, а у Београду је било јако лепо време и ми смо у Београду имали веома лепу цереномију обележавања на Француском војном гробљу у присуству потпредседника владе и министра иностраних послова Ивице Дачића да бисмо одали почаст погинулима са српске и са француске стране у овом страшном конфликту. Француска зна и не заборавља колике су биле жртве српског становништва у Првом светском рату, дакле 30 одсто становништва. Ми смо у том рату исковали једно веома јако братство по оружју које је затим дало и снажно пријатељство које траје до данашњих дана. Надам се искрено да нам овај несрећни инцидент неће покварити празник. Очекујемо почетком децембра овде у Београду председника Француске који ће доћи да српском народу пренесе поруку пријатељства и жељу да се сарађује још више у свим областима – каже амбасадор Мондолони.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Француски амбасадор каже и да је посредно контактирао са Александром Вучићем након што му се председник Србије захвалио на томе што се извинио.

– Председник Вучић је био толико љубазан да пошаље један твит данас да се захвали. Разговарао сам са његовим тимом, не са њим директно, али са његовим тимом јесам – каже Мондолони.

Француски амбасадор додао је и да не може да каже да да ли су се можда још неке земље жалиле на распоред, те да је таквом манифестацијом јако тешко управљати.

– Биле су 84 земље и 70 шефова и држава влада, а ако ме баш питате да ли смо могли боље: да, могли смо боље – закључује Мондолони.

 

Извор: Н.Ивановски/Блиц