Регион

АМЕРИЧКИ АПАЧИ СЛЕТЕЛИ У ХРВАТСКУ, ЧЕКАЈУ СЕ ИЗРАЕЛСКИ Ф-16: Србија има моћан одговор, ту су МИ 35 И МИГОВИ 29!

Седам борбених хеликоптера типа АЦ 64 Апач слетела је у Ваздухопловну базу Хрватског ратног ваздухопловства на загребачком Плесу

Министар одбране Дамир Крстичевић изјавио је да је САД кључни партнер и савезник Хрватске на подручју одбране, а слетање америчких хеликоптера у склопу њиховог путовања према ваздухопловној бази у Грчкој је потврда тог пријатељства, наводи Хина.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је нагласио да је хрватска војска у процесу преласка на западну технологију, па је посета америчких хеликоптера прилика да се пилоти и особље боље упознају с њом. Реч је о борбеним АХ-64 Апач хеликоптерима који користе модерну технологију и широк спектар наоружања у разним борбеним мисијама.

Крстичевић је подсетио да је Хрватска увела у употребу хеликоптере Киоwа Wарриор америчке производње, а од 2020. у употребу ће ући прва два хеликоптера Блацкхаwк које су САД донирале Хрватској. То је добро за наше пилоте и техничаре, додао је он.

Новинари су питали хрватског министра када ће бити потписан уговор између Хрватске и Израела о куповини половних авиона Ф-16, а Крстичевић је одговорио како радне групе предано раде на уговору. „Све треба добро анализирати и направити добар уговор. Кад се затвори тај процес, онда ће се уговор потписати, а битно је да струка све рашчлани“, казао је.

Крстичевић је навео да је план да 2020, када Хрватска буде председавала ЕУ, прва два таква авиона полете с хрватским пилотима.

Међу војним експертима поседњих месеци воде се полемике које су летелице моћније, хрватски апачи и Ф 16 или српски могови 29 и хеликоптери МИ 35!

Извор: Informer/vesti-online