Издвајамо Свет

АМЕРИКА ЗАБРИНУТА: Мистериозни саудијски принц жели да направи АТОМСКУ БОМБУ?!

Фото: Јутјуб

Америчке обавештајне службе су покушавале да реше мистерију – да ли се саудијски принц Мохамед бин Салман припрема да дође у посед атомске бомбе?

То питање је отворено и пре него што је престолонаследник доведен у везу са убиством новинара Џамала Кашогија, чак и од стране ЦИА.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Саудијска Арабија, наиме, води преговоре са САД како би навела америчку владу да јој прода технологију за изградњу нуклеарних централа, пише “Њујорк тајмс”.

Али, ту постоји једна “квака”: Саудијци инсистирају да сами производе нуклеарно гориво, што је изазвало забринутост у Вашингтону да би Ријад могао да то гориво преусмери у тајни програм производње нуклеарног оружја, кажу извори из администације, упознати са преговорима.

То је управо оно што су САД и њихови савезници страховали да је радио Иран пре споразума из 2015.

У Ријаду тврде да ће нуклеарну технологију користити у мирнодопске сврхе, али је принц Мохамед “упалио аларм” када је почетком ове године изјавио да, ако Иран развије нуклеарно оружје, то ће учинити и Саудијска Арабија, “што је пре могуће”.

Његови преговарачи, на челу са министром енергетике Халидом ал-Фалихом изазвали су додатну бригу јер су рекли да инспекторима УН неће омогућити да провере ако посумњају да се на некој локацији у пустињској краљевини ради на атомској бомби.

“Њујорк тајмс” констатује да се сада отворило још једно питање: да ли се властима у Ријаду, чији су људи убили Кашогија, а које су више пута мењале званичну верзију тог убиства, може веровати када се ради о нуклеарном гориву и технологији?

“Једна ствар је продавати им авионе, а друга атомске бомбе или капацитете да их произведу”, изјавио је конгресмен Бред Шерман, демократа у спољнополитичком одбору Представничког дома.

“Земљи којој се не може веровати када се ради о тестери, не би се смело веровати ни када се ради о нуклеарном оружју”, рекао је он, алудирајући на брутално убиство Кашогија у саудијском конзулату у Истанбулу.

Саудијска Арабија је већ дуго заинтересована да дође у посед, или да омогући својим савезницима да стекну основе програма који би могао да доведе до производње нуклеарног оружја, подсећа “Њујорк тајмс”.

Саудијци су својевремено финансирали пакистански тајни нуклеарни програм. Због те везе америчке обавестајне службе се питају шта Ријад очекује за узврат, односно да ли би, ако му затреба сопствени нуклеарни арсенал, Пакистан био ту да му га обезбеди.

Извор: webtribune.rs