Издвајамо Свет

АМЕРИМА ЋЕ ПОЗЛИТИ: Пао договор у Москви, Путин ће систем ГЛОНАСС ИНСТАЛИРАТИ НА КУБИ! (ВИДЕО)

Земаљска станица руског система ГЛОНАСС биће инсталирана на Куби, изјавио је руски председник Владимир Путин

Током сусрета са кубанским председником Државног савета и Савета министара Мигелом Диасом Канелом Бермудесом, руски председник је обећао да ће на Куби бити инсталиран руски сателитски систем ГЛОНАСС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

АП Пхото/Алеxандер Землианићенко
– Трају припреме да се на Куби размести земаљска станица руског система ГЛОНАСС. Као резултат тога, кубански партнери ће добити приступ широким техничким могућностима у даљинском сондирању Земље за телекомуникацијске услуге – рекао је Путин.

ГЛОНАСС (радни назив Ураган) је серија три генерације сателита произвођених за обезбеђење функционисања истоимене навигационе мреже ГЛОНАСС.

То су телекомуникациони сателити који одашиљу своју позицију и време, чиме пријемници на Земљи могу искалкулисати тренутну позицију у координатама, што је пандан америчком систему за навигацију ГПС.

ГЛОНАСС је почео да се развија још 1976. године за време Совјетског савеза, а Путиновим доласком на власт постао је приоритет свемирског програма. Како би још више комерцијализовала овај систем, Русија планира да направи 50 станица у више десетина држава широм света.

 

Извор: Информер/правда