Издвајамо Србија

АНА БРНАБИЋ: Немам ништа против да Србија буде центар за мигранте

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

“Никада нисмо разговарали о томе да Србија буде неки центар где би се враћали мигранти из ЕУ, али немам ништа против да будемо отворено друштво”, рекла је председница владе.

Србија није потписница Даблинског споразума о мигрантима и никада се није разговарало о томе да Србија буде центар где би се враћали мигранти из ЕУ.

То је изјавила председница владе Ана Брнабић.

“Србија није потписница Даблинског споразима, не може ни да буде, јер је он само за земље ЕУ и четири придружене земље Даблинског споразума. Нити смо могли да будемо потписница, нити нас је неко звао да га потпишемо”, рекла је Брнабић одговарајући на питања на Ервопском форуму “Србија у ЕУ” у Берлину.

Премијерка је истакла да је Србија показала колико је добар партнер ЕУ, посебно 2015. године, када је мигранстка рута ишла корз Србију.

Србија је тада показала хумано лице, солидарност и емпатију, подвукла је Брнабић.

“Тада је прошло око милион миграната и ми смо показали другачије стратешко размишљање и биле међу првим жемљама које су препознале да долазе и образовани људи и покушали смо да их задржмо, али су они желели да иду даље, ка земљама ЕУ”, рекла је Брнабић.

Навела је да је сада у Србији око 4.000 миграната, од којих око 600 деце, која иду у школу и уче српски језик.

“Никада нисмо разговарали о томе да Србија буде неки центар где би се враћали мигранти из ЕУ, али немам ништа против да будемо отворено друштво”, рекла је председница владе.

Одговарајући на питања у вези са односима са Русијом, Брнабић је рекла да Србија са Русијом има традиционално добре односе, због религије, језика, културе, као и важне економске везе са том земљом, пре свега енергетске, будући да смо 100 одсто зависни од руског гаса.

Подсетила је и на споразум о слободној трговини са Русијом, што је, каже, важно за економски напредак Србије.

“И у интересу ЕУ је економски јака Србија. У тренутку када постанемо чланица ЕУ, нећемо моћи да имамо такав споразум, али он је сада у интересу Србије и нашег економског развоја”, рекла је српска премијерка.

Навела је да је Москва свесна да је наш стратешки приотритет чланство у ЕУ и да нам никада ни на један начин нису показали да су против тога.

Она је истакла и да подаци о војној сарадњи показују да највећи број вежби, билатерално, Србија има са САД, па онда у оквиру Партнерства за мир са НАТО, па тек онда са Руском Федерацијом.

Према њеним речима, у овом тренутку би 55 досто грађана Србије, да се сутра одржава референдум, гласало за ЕУ и то уз политику која говори да ЕУ не треба да посматрамо као ћуп новца.

На констатацију саговорника, Михаела Мартенса, дописника “Алгемајне цајтунга” који је водио дискусију, да су грађани за ЕУ, али против НАТО, Брнабић је рекла да је само два одсто грађана за НАТО и поновила да ће Србија задржати своју војну неутралност.

“Ми размишљамо о евроинтеграцијама и задржаћемо војну неутралност и то неће бити специјалан случај. У Унији има јаких, значајних чланица које нису у НАТО и ми не бисмо били први у томе”, поручила је председноца српаке владе.

Форум “Србија у ЕУ” организовала је Фондација Конрад Аденауер, а заменик генералног секретара Герхард Валерса поручио је да то што је пуна сала у којој се скуп одржава, одраз тога колико људе у Немачкој занима развој у Србији.

Оценио је да Србија прави велике кораке напред у економији и да је постала занимљива за инвеститоре, међу којима су и велика имена немачке економије, попут Хенкела, Сименса, Боша…

“Велики напредак се види када погледамо последње године. Србија се све уже везује уз ЕУ”, рекао је Валерса.

Како је казао, Србија има и много изазова, пре свега питање Косова и односа Београда и Приштине.

“Верујем да то није једноставан процес, али имам утисак да се сада корак по корак напредује”, сматра Валерса.

Нагласио је да односи на Балкану нису једноставни, али да помирење и разумевање треба подржавати, као и да заједнички пројекти доприносе стабилности и помирењу у региону.

 

Извор: Тањуг