Србија

БЕЧКИ КАРДИНАЛ ШЕНБОРН: Напад на Србију, почетак велике катастрофе 20. века и ТРАГИЧНА ГРЕШКА!

Одлука да се крене у рат против Србије у августу 1914. године била је најтрагичнији потез у току дуге владавине цара Франца Јозефа, наводи Кристоф Шенборн

То је уједно и почетак велике катастрофе 20. века, казао је бечки кардинал Кристоф Шенборн поводом 100. годишњице завршетка Великог рата.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је поручио да се историја не може вратити, али да „можемо да се трудимо да научимо нешто из историје“.

Шенборн истиче да је за њега лекција тог времена оно што је на конференцији за новинаре после мисе у цркви Узнесења Блажене Девице Марије рекао министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручивши да је „боље сто година преговарати него рат започети“.

-Историју морамо увек изнова читати и посматрати. Није лако за Аустрију да се суочи са историјом Првог светског рата. Аустрија је била империја, а сада је величине једне марамице. Овај мој пут за Београд за мене је на неки начин и чин репарације. Одлука да се крене у рат против Србије била је натрагичнији потез у току дуге владавине цара Франца Јозефа – рекао је Шенборн.

То је, додаје, био почетак велике катастрофе 20. века, а „совјетски комунизам и националсоцијализам били су отровано воће тог чина“.

Током посете Београду, прошлог викенда, Шенборн је разговарао са министром Ивицом Дачићем и патријархом српским Иринејом.

Кристоф Шенборн, бечки надбискуп кардинал, председник је аустријске бискупске конференције.

 

Извор: Tanjug