Издвајамо Србија

БРИСЕЛ ДАО ЗЕЛЕНО СВЕТЛО: Усвојена резолуција о Србији!

Европски парламент је усвојио и шест од укупно осам предложених амандмана на документ који је сачинио известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер.

Посланици Европског парламента усвојили су у Бриселу резолуцију у којој се оцењује да је Србија остварила напредак у економским реформама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наведено је да је од кључног значаја да се у реформама правосуђа, сузбијању корупције и слободи медија остваре опипљиви резултати.

Европски парламент је усвојио и шест од укупно осам предложених амандмана на документ који је сачинио известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер.

У усвојеној резолуцији „поздравља се постојано ангажовање Србије на путу ка укључењу у Европску унију“.

Такође се истиче „известан напредак“ у реформи правосуђа и тражи да српске власти поспеше реформе владавине права, а посебно да обезбеде независност и ефикасност судства и ојачају борбу против корупције.

Резолуција се ослања и разматра овогодишњи Извештај Европске комисије о напретку Србије и поздравља напоре за нормализацију односа с Приштином, уз став да „сваки договор о томе може бити прихватљив само ако се о њему договоре обе стране“, и ако се њиме очувају стабилност региона и међународно право.

Европосланици „указују на текућу расправу и изјаве о могућим корекцијама граница између Србије и Косова, укључујући размену територија“ и „истичу вишенационалну структуру Косова и Србије“ и кажу да „етнички чисте државе не треба да буду циљ у региону“.

У том документу се „подвлачи важност стварања Асоцијације/Заједнице општина са српском већином“ на Косову, и спровођње свих договора, укључујући споразум о енергетици.

У документу се „неопозиво осуђује убиство политичара косовских Срба Оливера Ивановића и наглашава нужност сарадње косовских и српских истражитеља, као и међународна подршка, да би се починиоци убиства привели правди“.

Србија се позива да постепено усклади своју спољну и безбедносну политику с политиком ЕУ, укључујући политику према Русији, и да постепено с Унијом усклади и свој визни режим.

 

Извор: Ало.рс/М.И.