Свет

Британци не престају: УДАР „НАТО МЕДИЈА“ на Немању Матића

Гест Немање Матића је сасвим нормалан, људски гест, и ја га апсолутно подржавам, изјавио је за Спутњик Душан Дуле Савић, легендарни фудбалер Црвене звезде.

Немања Матић, репрезентативац Србије и везиста Манчестер јунајтеда, једини је фудбалер који није хтео да на дуелу између „црвених ђавола“ и Борнмута носи цвет мака, чиме би била одата почаст британским војницима страдалим у Првом светском рату, али и НАТО војницима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Не изненађује ме да је он тако реаговао. Он је дете са Уба и знам га. Мислим да је време да неко искаже да прво поштује себе, и жртве свог народа. Немања Матић је одавно показао да је човек са ставом, да има сопствени став и личност и да размишља својом, а не туђом главом. Али он је дете са Уба, па је то сасвим нормално“, каже Дуле Савић.

Матићев поступак изазвао је буру на Острву, многи су у британским медијима и на друштвеним мрежама изразили бес и поручили српском асу да напусти Острво.

Наводно, Матићу су људи из клуба на дрес пре почетка меча залепили цвет мака, након чега је наш фудбалер у чуду питао шта је то. Када су му рекли да је то знак почасти погинулим британским војницима, између осталог и у НАТО мисијама, он је одбио да их послуша и да тако изађе на терен.

Матић је бацио цвет мака на под и рекао:

„Бомбардовали сте ми земљу, нема шансе да ја ово носим. Ако треба, спреман сам да одмах напустим клуб и Енглеску“, наводно је саопштио Матић људима из клуба.

Званично, Матић је данас објаснио Британцима зашто је одбио да носи цвет мака на свом дресу на утакмици Манчестер јунајтеда у суботу.

„У потпуности разумем зашто људи носе маков цвет, поштујем свачије право да то ради и саосећам са свима који су изгубили ближње у рату. Ипак, за мене је то само подсетник на напад који сам осетио лично као млади, преплашени 12-годишњак, који је живео у Врелу, док је моја земља уништена бомбардовањем Србије 1999. Иако сам га пре носио, сада не осећам да је у реду да имам цвет мака на свом дресу. Не желим да подривам цвет као симбол поноса Британаца нити да увредим било кога, ипак, сви смо производ личног одгоја и личног избора за који имамо своје разлоге. Надам се да сви разумеју моје разлоге сада када сам их објаснио и да могу да се концентришем да помогнем тиму у утакмицама које нас чекају“, написао је Матић на Инстаграму.

Поводом напада дела острвских медија на Матића, Дуле Савић каже да су га напали НАТО медији.

„Наравно да ће убице да бране себе. Он је то урадио чиста срца, вероватно и свестан последица. Мислим да му Енглези неће ово опростити. Сачекаће они прву утакмицу кад буде одиграо лошије, па ћете видети“, рекао је Дуле Савић.

Утакмица између Манчестер јунајтеда и Борнмута одиграна је 3. новембра, „црвени ђаволи“ су победили резултатом 2:1.

Матић није једини фудбалер који је протеклог викенда „увредио“ Енглезе. То је учинио и играч друголигаша Стоука Џејмс Маклин. Он је привукао још већу пажњу због тога што је Ирац, и то католик, па је његова одлука много више повредила Британце од „неког тамо Србина“.

Маклин је рођен у Дерију, у Северној Ирској, у којој је деценијама присутан конфликт између ирских католика и британских протестаната. Дери је посебно познат по трагичном 30. јануару 1972. године, када су британске трупе током грађанског протеста за поштовања људских права убиле 13 ненаоружаних људи и раниле још 13, од којих је касније четворо подлегло повредама.

Тај догађај је познат као „Крвава недеља“, а Маклин у част жртава има тетоважу на нози. Због његовог игнорисања цвета мака био је под ударом навијача Мидлсброа протеклог викенда — гађали су га предметима када је излазио са терена, а неки су покушали и лично да се обрачунају са Ирцем.

 

Извор: rs.sputniknews.com