Свет

БРИТАНИЈА СЕ РАСПАДА! Хаос широм краљевства, масовне оставке министара, пада фунта, ШКОТСКА СЕ ОТЦЕПЉУЈЕ…

Све је изгледало идилично. Премијерка Тереза Меј је наизглед била осигурала јединство своје владе и меки Брегзит је био скоро опипљива реалност. А онда је Велику Британију погодио политички торнадо чије се најцрње последице не могу прецртати – укључујући распад Уједињеног Краљевства

Чак троје министра и низ нижих чиновника поднело је од јутрос оставке Терези Меј у знак протеста због споразума који је постигла са ЕУ о „меком“ изласку из Уније.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пада влада Мејеове
Најзвучније име је Доминик Раб, министар за Брегзит, који је истакао да му „савест не дозвољава“ да подржи нацрт договора.

Аналитичари кажу да је Раб био кључна карика, без које сада већ нокаутирана премијерка Меј нема шансе да прогура споразум у парламенту. И не само да нема шансе, већ се очекује да ће претпрети катастрофалан пораз.

И изгледа да хаосу овде неће бити крај. Острвски медији тврде да би списак оставки могао да буде и дужи како дан одмиче. А заговорници тврдог Брегзита трљају шаке док њихов лидер Џејкоб Рис-Мог спрема захтев за изгласавање неповерења премијерки.

Чак и ако премијерка Меј падне, међутим, нема назнаке ко би је заменио и ко би уопште смео и могао да направи платформу за Брегзит која би помирила све политичке фракције широм Велике Британије. Штавише, све крупне политичке фигуре листом перу руке од преговора са ЕУ, не желећи врућ кромпир и скоро нерешив проблем статуса Северне Ирске. Зато Меј толико дуго опстаје у премијерској фотељи, упркос очигленој политичкој слабости.

После свега, није изненађење што је тржиште негативно реаговало на јутрошње вести. Фунта је у паду у односу на евро и долар за забрињавајућих 1 одсто, док трговачки ланци широм Британије пријављују оштар пад прихода, објашњен чињеницом да потрошачи панично реагују на политичку нестабилност.

Шкотска све ближа отцепљењу

Можда и кључни фактор у тој политичкој нестабилности је статус Шкотске у оквиру Уједињеног Краљевства. Предложени статус Северне Ирске после Брегзита, која би остала у царинској унији и са ЕУ и са Великом Британијом, ставља Шкотску у неравноправан положај – а Шкотска је била један од бастиона останка у ЕУ на референдуму 2016.

Та неравноправност би могла да изнова запали пламен шкотске самосталности и захтеве за још једним референдумом о отцепљењу. Никола Стурџон, премијерка Шкотске, нема дилема да ли ће се то и догодити.

– Овакав Брегзит ојачава тежњу за независношћу из дана у дан. То време (за референдум) ће доћи и немам сумње да ће народ Шкотске гласати за своју самосталност – изјавила је Стурџон данас.

Како јавља лист „Телеграф“, министру за екологију Мајклу Гову понуђено је место министра за Брегзит, које је остало упражњено након оставке Доминика Раба.

Лист наводи да ће Гов прихватити то место само ако добије прилику да поново преговара услове споразума.

„Нацрт споразума је ‘суштински мртав'“
Шкотска Влада саопштила је да је нацрт споразума о Брегзиту британског премијера Терезе Меј „суштински мртав“.Ж

– Брегзит није боља будућност, то је корак назад у замишљену прошлост. Морамо да признамо да је тај споразум неприхватљив за Шкотску и њене грађане. Према томе, њега Влада не може да подржи – рекао је секретар Шкотске за уставна питања Мајкл Расел.

Он је рекао да је овај споразум резултат низа самонаметнутих „црвених линија“ и сада је суштински мртав, пише „Гардијан“. Расел је додао да ако нацрт споразума буде одобрен на самиту ЕУ 25. новембра, посланици шкотског парламента гласаће о том документу прије британског доњег дома.

За викенд ванредни самит ЕУ

Европска комисија и Велика Британија постигли су у среду договор о условима Члана 50 који се односи на Споразум о повлачењу, саопштено је из Европске комисије.

– Сви аспекти Споразума о повлачењу су сада финализовани и договорени на нивоу преговарача. Европска комисија препоручује Европском савету да установи да је дошло до одлучујућег напретка у преговорима о уредном повлачењу Уједињеног Краљевства из ЕУ, да омогући закључивање преговора о Споразуму о повлачењу и да се покрену следећи кораци у овом процесу – пише у саопштењу Европске комисије.

Председсник Европског савета Доналд Туск најавио је данас да ће у недељу, 25. новембра, бити одржан ванредни самит Европске уније на коме ће бити финализован и формализован споразум о изласку Велике Британије из Уније. Туск је од главног преговарача ЕУ у разговорима о Брегзиту Мишела Барнијеа добио текст јуче договореног споразума о повлачењу Уједињеног Краљевства из ЕУ.

Туск је и упутио позив Великој Британији да се врати назад у европски блок: „Није на мени да коментаришем најновији развој ситуације у Лондону, али ЕУ је спремна за коначан споразум са Уједињеним Краљевством“. Он је додао да је ЕУ спремна и за могућност да споразума нема, али да је ипак најспремнија за варијанту да уопште нема Брегзита, пише британски лист „Дејли експрес“.

​Да ли ће сви ови напори остати мртво слово на папиру? Да ли ће Велика Британија „меко“ напустити ЕУ, или ће, како сада стоје ствари, из ње буквално испасти и треснути на главу? После данашњег хаоса, од прогноза се устручавају чак и највиђенији политички аналитичари Уједињеног Краљевства.

 

Извор: Blic.rs/Informer.rs