Издвајамо Спорт

БРИТАНСКИ НОВИНАР СТАО У ОДБРАНУ МАТИЋА: Болесници, престаните да га нападате и вређате због симбола!

Фото: Јутјуб

Ред је био да се неко и на овај начин огласи

Прашина се још није слегла у Енглеској због одлуке Немање Матића да не носи цвет мака на дресу, којим се одаје почаст енглеским војницима из Првог светског рата.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Немања Матић једини на утакмици Борнмут – Манчестер јунајтед (1:2) није на грудима имао цвет мака, којим се сваке године у Премијер лиги традиционално одаје почаст погинулим енглеским војницима у Првом светском рату.

Пошто је Матићу речено да многи Енглези њиме желе да обухвате и мало шире одавање почасти, између осталог и НАТО војницима, он је одбио да носи пришивени симбол на грудима, што је изазвало револт многих навијача.

Било је и вулгарних и увредљивих порука, па је у његову одбрану стао Мајк Мекгрет, новинар Сана.

– Матић је жртва болесног узнемиравања. Разумљиво је да је његов избор лична одлука и приватна ствар, што је Јунајтед уважио. Као резултат, он је доживео лавину критика, многи су чак писали да га треба одстранити из екипе и отерати из клуба, да треба да одј**е, да се носи назад у Лондон – писао је Мајк, уз једно подсећање.

Матић није једини који је одбио да носи овај симбол, Ирац Џејмс Меклин из Стоука је учинио исто и потом замолио навијаче да га поштују.

Њега су такође дочекале увреде, називали су га ђубретом, смрадом и срамотом, уз поруке да нема опроштаја за овај чин. Његов разлог била је Крвава недеља 1972, масакр у ком су припадници Британског падобранског батаљона устрелли 26 демонстраната током марша Асоцијације за грађанска права Северне Ирске. Тринаесторо људи је умрло на лицу места, а шесторо њих било је малолетно.

 

Извор: Телеграф.рс