Издвајамо Регион Србија

БРУКА И СРАМОТА: МИЛО наредио отказе за све који су се изјашњавали као СРБИ!

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Сви војници који су били ангажовани под уговором, а национално се изјашњавали као Срби или опозиционари, остали су без посла у ВЦГ.

Посланик и потпредсједник Нове српске демократије Страхиња Булајиц́ каже да ц́е Црна Гора, као чланица Алијансе, морати да реформише Војску према моделима НАТО.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ништа се не може урадити без одобрења НАТО, па и када је реч о најављеној реформи Војске, која ц́е бити усклађена према потреби тог војног савеза, рачунајуц́и и бројно стање и њену организациону структуру. Познато је да реформу спроводе америчке службе из државе Мејн и њихова национална гарда. Три су тачке модела у који се мора уклопити Војска Црне Горе са оним што преферира НАТО учешц́е у међународним мисијама, борба против међународног тероризма и борба против елементарних непогода – истиче Булајиц́.

На питање како оцењује то што се у новој стратегији спомиње регионална употреба војске, он одговара да је то знак да у региону ипак неко не жели да постане члан НАТО.

"Na silu se ne može ništa"…

Geplaatst door Srbija Danas op Dinsdag 20 november 2018

– Не видим другачију сврху. Знамо које земље у региону су чланице НАТО, које нису, а које су на прагу да то постану – каже Булајиц́.

Занимљиво је да надлежни, у склопу реформи, сада најављују увођење добровољног служења војног рока у трајању од три месеца, иако су не тако давно изричито били против тога. Најављено је измештање војног аеродрома у Голубовцима, без додатних објашњења зашто се то чини. Јер, тај аеродром има сву потребну инфраструктуру и сумњам да је једини разлог његова продаја. Неизвесно је шта ц́е бити са фашистичким окупационим гробљем које чува војска.

Отварање касарне у Андријевици такође отвара више питања. Булајиц́ сматра да би било боље да се она постави на тромеђи, и то најмање на нивоу батаљона.

– Чудно је због чега је касарна у Плаву у овој причи заобиђена, када је она деценијама била активна и такође стратешки занимљива. Поставља се питање коме се ова касарна оставља и због чега се „бјежи“ из Плава – додаје Булајиц́.

– Сви војници који су били ангажовани под уговором, а национално се изјашњавали као Срби или опозиционари, остали су без посла у ВЦГ. Мисле ли надлежни да ц́е се ико од Срба пријавити да добровољно служи војни рок? То нец́е бити више Војска Црне Горе, него црногорска војска – сматра Булајиц́.

Према његовим ријечима, дислоцирање морнарице из Боке которске у Бар спроводи се такође по налогу НАТО због нерешеног питања разграничења Црне Горе и Хрватске на полуострву Превлака.

DIREKTNO!

Geplaatst door Srbija Danas op Dinsdag 20 november 2018

– То је питање на које ц́е се морати ставити тачка. Знамо да је Хрватска годинама пре Црне Горе постала чланица НАТО – упозорава Булајиц́.

Влада Црне Горе је управо ових дана усвојила одлуку о организацијскоформацијској структури и величини ВЦГ, која ц́е у мирнодопском саставу бројати 2.368 људи, а у ратном 5.159. У плану је отварање касарне у Андријевици, у насељу Прљанија, где ц́е на простору од око 40.000 квадратних метара бити смјештена Трец́а пешадијска чета. У том граду је некада била команда граничног батаљона, па отуд и одлука да се у овој сиромашној средини уселе пјешадинци.

Извор: Srbijadanas.com