Издвајамо Русија Свет

ЧИСТО САМОУБИСТВО: Ево шта чека Украјину у случају великог рата са Русијом?

Фото: Јутјуб

Украјинска ратна реторика око Русије не изазива ништа више од “презирне побожности,“ док би војна акција против руске војске била самоубиство за Кијев. То су мишљења професионалног руског војног аналитичара, Игора Коротченка.

Раније је бивши заменик шефа оружаних снага Украјине, генерал-пуковник Игор Романенко, изјавио да би Русија могла затворити Азовско море за украјинске бродове, али то би довело до “великог рата“ са Украјином. Међутим, он је потврдио да би војни сукоб са Москвом био неизводљив за Кијев, јер он не би могао да одговори моћној руској војсци.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У вези са тим, Коротченко је поделио своје мишљење о овој теми, откривајући да би такав развој могао да изазове велику штету Украјини:

“Поред тога, за Порошенка (Пјотр, украјински председник), такав развој ове ситуације уочи председничких избора би значио једноставну политичку катастрофу без икакве шансе.“

Према његовим речима, ратна реторика Украјине око Русије не изазива ништа више од тога да се људи крсте у неверици.

“Мало је вероватно да земља неспособна за изградњу сопствене државе и обезбеђивање достојанственог живота сопственом народ може гарантовати њену националну безбедност,“ рекао је он.

Раније је руски сенатор Франц Клинцевич рекао да би Русија могла да блокира Азовско море за украјинске бродове у одговору на задржавање, од стране украјинских власти, 15 руских бродова који су “илегално ушли у луке на окупираном Криму.“

Навигација у Азовском мору се погоршава од почетка ове године. У марту је Украјина задржала руски рибарски брод Норд, оптужујући капетана да илегално посећује Крим “како би наштетио интересима државе.“ У августу је украјински обални стражар задржао танкер Механик Погодин са његовом посадом.

Москва је акције Кијева описала као “поморски тероризам,“ ојачавајући царинске инспекције на свом делу Азовског мора. Затим је украјинска страна оптужила Русију да “спроводи тешку политику задржавања и инспекције бродова.“

Јасно је да је Русија са овим догађајима поступала уз екстремни степен бриге – било какав прави покушај Украјине да промени ситуацију на копну, или на морима, би – по мишљењу Коротченка – био самоубиство за Кијев.

Извор: Webtribune.rs