Регион

ЦРНОГОРЦИ ИЗБАЦИЛИ СВЕ СРПСКЕ ПИСЦЕ ИЗ ШКОЛА! Брука – најстрашнија антисрпска хистерија РЕЖИМА МИЛА ЂУКАНОВИЋА!

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Чувени српски писци Јован Јовановић Змај, Десанка Максимовић, Алекса Шантић и Бранко Радичевић избачени су из свих обавезних лектира и читанки у Црној Гори! Уместо њих, црногорски ђаци биће приморани да читају дела мало познатих аутора попут Кемала Цоце, Назмија Рахманија, Кемала Мусића или Шиме Ешића

Осим тога, у обавезно градиво од ове године, уместо српских класика, убачени су “Хари Потер” и “Господар прстенова”?! Али зато песме попут “Крваве бајке” и “О, класје моје” наставници у црногорским школама више нису дужни да предају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Срамно објашњење

Веровали или не, у Министарству просвете Црне Горе ову одлуку образложили су срамотном тврдњом да српски писци “не испуњавају естетске критеријуме да се нађу у градиву црногорских школа”?!

– Списак препоручених књижевних текстова направљен је на основу следећих критеријума: адекватност текстова, естетска вредност књижевног дела, примереност дела узрасту ученика, однос традиционалних и савремених књижевних текстова и однос књижевних дела националне и светске књижевности – рекао је црногорски министар просвете Дамир Шеховић, не образложивши како су то дела Назмија Рахманија и Кемала Цоце “адекватнија и естетски вреднија” од Десанке и Змаја.

Стручњаци кажу да је ово само последњи у низу примера да режим Мила Ђукановића у Црној Гори системски дискриминише Србе, наш народ и културу. Председник Савеза Срба у региону Миодраг Линта истиче да имамо читав низ примера који показују како актуелна црногорска власт спроводи антисрпску политику.

Ово је само још један од доказа да је у Црној Гори на делу потпуна антисрпска хистерија! Врши се скандалозно преправљање историје, језика, а сада и књижевности. Прво су српску војску у уџбеницима означили као окупаторску, затим су из књига избацили све знамените Србе, укинули су српски језик, а сада дискриминишу и наше писце и песнике, уз срамна и понижавајућа објашњења – каже Линта и додаје да грађани Црне Горе који се декларишу као Срби више не могу да добију посао у државној служби и јавним предузећима.

Чист фашизам

Медијски стручњак Саша Боројевић рекао је за Информер да је Влада Црне Горе одавно прихватила и идеологију фашиста, па у складу са тим спаљује књиге неподобних писаца, као што је то био случај у Хитлеровој Немачкој.

– Сва ова дешавања у Црној Гори подсећају ме на ноћ када су гореле књиге 1933. у Немачкој. Песник Хајнрих Хајне, чија су дела такође спаљена, својевремено је написао: “Кад горе књиге, на крају горе и људи.” Сада, 85 година касније, поново имамо “холокауст књига”, али овај пут кроз чист национални канибализам Црне Горе. Влада Црне Горе одавно је прихватила фашистичку идеологију, а овим је то још једном и потврдила – истиче Боројевић.

Он наглашава да Црна Гора више не поштује ни православље, ни ћирилично писмо, нити писце уз чија дела су стасавале генерације Црногораца.

– На тај начин режим Мила Ђукановића поништио је комплетну историју Црне Горе.

 

Извор: Informer.rs