Издвајамо Регион

ЦРНОГОРЦИ МОЛЕ ЗА ПОМОЋ ПРЕДСЕДНИКЕ СРБИЈЕ И РУСИЈЕ: „Путине, Вучићу, помозите нам!“

Лидери опозиционог црногорског Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић упутили су писмо председнику Србије Александру Вучићу и европским лидерима у коме траже да се заустави „кафкијански прогон“ који се, како наводе, спроводи над њима и политичким савезом којег представљају.

У писму, они траже да се Црној Гори помогне у одбрани основних демократских начела, јер „гушећи људска права и слободе, црногорски режим озбиљно дестабилизује друштвено политичке прилике“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према њиховим речима, Демократски фронт, најјачи опозициони савез у Црној Гори, већ дуже од две године пролази кроз све могуће и немогуће фазе институционалног прогона.

– Убеђени смо да данас у Европи не постоји прогоњенији политички савез чији се лидери налазе у неколико судских процеса, а функционери у противзаконито одређеним вишемесечним притворима, уз континуирано кршење најосновнијих људска права. Једно од тих права је наше онемогућавање да обављамо своје међународне политичке активности јер су нам одузете путне исправе – наводи се у писму.

Пре два дана Демократски фронт је саопштио да је Виши суд у Подгорици донео решење којим се опет одузимају пасоши лидерима тог опозиционог савеза Андрији Мандићу и Милану Кнежевићу.

Мадић и Кнежевић су, поред Вучићу, писмо упутили и председницима Русије Владимиру Путину, Француске Емануелу Макрону, Парламентарне скупштине Савета Европе Лилијан Мори Паскје, Европског Парламента Антонију Тајанију и Скупштине ОЕБС-а Џорџу Церетелију.

 

Извор: Тањуг