Издвајамо Србија

ДАЧИЋ: Рама је јуче у Пећи „убио“ појам регионалне сарадње

Фото: Јутјуб

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је албански премијер Еди Рама јучерашњим изјавама у Пећи „убио појам регионалне сарадње“ и најавио да ће Србија и БиХ на следећем састанку министара Западног Балкана затражити да се сви изјасне о томе да ли ће се поштовати принципи регионалне сарадње.

Дачић је након састанка са министром иностраних послова БиХ Игором Црнатком рекао да је суштина свих окупљања на нивоу Западног Балкана била регионална сарадња која је подразумевала и заједнички економски простор.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„На следећем састанку министара Западног Балкана тражићемо да се сви изјасне о томе да ли ће се поштовати принципи регионалне сарадње или не“, рекао је Дачић.

Навео је и да ће Србија и БиХ наступати заједно, јер је нарушена једна од темељних слобода ЕУ, а то је заједнички економски простор, те да очекују од међународне заједнице јасне и конкретне реакције.

Дачић каже да нема даљих преговора са Приштином док се не реши питање такси истичући да је то чврст став Србије и председника Александра Вучића.

„Ако ЕУ и САД не могу да утичу на Косово, онда не знам о чему имамо даље да причамо“, рекао је Дачић.

Дачић је навео и да се увођење таксе од 100 одсто на српске производе не може дефинисати као политичка или економска мера, већ је јасан непријатељски став према Србији и БиХ, као и кршење ЦЕФТА споразума и ССП-а.

Оштро је осудио изјаве албанских званичника, као и јучерашње догађаје у Пећи када је одржана заједничка седница косовске и албанске владе, који, каже министар, потврђују да је јасно видљива великоалбанска политика.

„Замислите да је дошло до сусрета представника Србије и Републике Српске са таквим порукама, да ћемо радити на уједињењу, са позоришним моментима као што је орао на застави, сто одсто на слици Раме и једног министра, изјава Раме 100 одсто на северу, а нула на југу“, рекао је Дачић.

Навео је да Србија није спремна да учествује у фарси и да разговара о било чему док су те мере Приштине о таксама на снази.

Дачић је рекао и да је Европа показала да је лицемерна тиме што не желе да Косову дају визну либерализацију, али их подржавају за Интерпол.

„Овим они (Албанци) плаше Европу да ће се ујединити и направити проблем ако не добију визну либерализацију. Ми смо за то да им се уведе, па нек види ЕУ шта ће са својим чедом и монструмом, сви ће да оду тамо, ми можемо да обезбедимо превоз“, рекао је Дачић.

Црнадак је рекао да су мере Приштине недопустиве, али да Србија и БиХ неће увести контрамере, јер би тиме додатно погоршали ситуацију.

„Ово није удар само на економски развој региона и спољну трговину и економију, већ нешто много горе“, рекао је он, пренео је Танјуг.

Црнадак је додао и да Србија и БиХ поздрављају изјаву америчког државног секретара Мајка Помпеа и изјаве из Брисела, али је и истакао да њихове поруке за сада нису произвеле никакав ефекат.

 

 

Извор: Тањуг

Ознаке