Издвајамо Регион Србија

ДАЧИЋ: Ситуација је драматична, страни ментор гура Албанце у РАТ СА СРБИЈОМ!

Фото: Јутјуб

Суочавамо се са “трговинским ратом”, изјавио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић поводом најновије мере Приштине да повећа таксе за производе из Србије.

Како је рекао, до тога је довела и политика некажњавања такозваног Косова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дачић је рекао да је ситуација тешка јер су, каже, мере донете да би се испровоцирала тешка политичка ситуација и реакције, као и да би се принудила међународна заједница да прихвати све њихове захтеве.

“Ово није проба за Србију, него за ЕУ, међународне организације, али и за велике силе. Они (Приштина) не иду ни у ””тоалет” ако не питају неког са запада”, рекао је Дачић за ТВ Пинк.

То је акт непријатељства, додао је.

Приштина, према Дачићевој оцени, има стратегију на који су навикли, а то је да доведу западне земље пред свршен чин и да својим једностраним актима доведу до такве ситуације да извуку највше што могу, јер им се, како истиче, жури.

“Не могу да уђу у међународне организације, неће добити визну либерализацију, не могу да натерају Србију да призна Косово, а смањује се број земаља које су их признале. Пре три године фалило им је осам гласова да добију двотрећинску подршку у Интерполу, а данас 36 гласова. У целој тој ситуацији на делу су претње и примена силе”, истакао је министар.

Каже и да политика некажњавања Косова доводи до тога да они “са десет одсто прелазе на сто одсто”.

Дачић је рекао да очекујемо да одговорност преузме међународна заједница и навео да је у питању њен кредибилитет. Како је рекао то што је предузела Приштина је мера очајника који нема шта више да предузме – то нису мере него објављивање рата Србији на економском плану.

Поручио је и да је јасно да су после гласања у Интерполу сви добили поруку да се ништа не може урадити без разговора са Србијом. Према његовим речима председник Србије је спреман за наставак дијалога, али се поставља питање о чему уопште да се прича у овим условима.

Министар спољних послова је рекао и да се може замллсити шта би било када би Србија увела некоме такве таксе, рецимо Хрватској од 100 одсто и додао да би реаговао и СБ УН.

Дачић је присуствовао састанку у Председништву Србије где се шеф државе Александар Вучић састао најпре са амбасадорима Русије и Кине, а потом и са амбасадорима земаља Квинте. Председник Вучић је, каже Дачић, сазвао састанке да би упознао амбсадоре са тежином ситуације и мерама из Приштине против Србије за које, како додаје, нико не може да каже да спадају у ред економских мера.

Извор: Тањуг.рс