Издвајамо Србија

ДАЧИЋ: „Тачи нека наздравља са Курцом, Косово је већ у Интерполу — на потерницама!“

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да велике земље врше притисак да Косово уђе у Интерпол, али да то није довољно и да треба сачекати гласање.

Дачић је на конференцији за новинаре с министром иностраних послова и међународне сарадње Уније Комора, која је данас повукла признање Косова, рекао да Косово не жели у Интерпол да би се борили против криминала, већ да би се показало да је независна држава и да има подршку међународне заједнице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Да будем циничан, готово цело руководство Косова је већ у Интерполу на потерницама“, рекао је шеф српске дипломатије.

Дачић је навео да ће бити тешко и да велике земље врше притисак, али да треба сачекати гласање, будући да ће, на пример, Унија Комора гласати против Косова у Интерполу, иако се налазе на косовској листи држава које ће гласати за.

„Они живе у облацима, лажној слици колико их земаља признаје“, рекао је Дачић и додао да ако не верују нотама о повлачењу признања које Србија добија, нека то провере на гласању, а прво ће бити за Интерпол.

Министар је рекао и да Аустрија жели да гласа за Косово у Интерполу, што је канцелар Себастијан Курц и рекао у Приштини, али да не желе да им дају визну либерализацију, „јер ће онда доћи код њих“.

„Из авиона се види какав је њихов интерес. Видим да је (аустријски канцелар) Себастијан Курц дизао чаше и шампањац са Тачијем везано за пријем Косова у Интерпол… Видећемо“, рекао је Дачић.

Он је рекао да је Запад обећао чланство у Интерполу Косову, али да треба сачекати гласање, наводећи да Београд ради са својим пријатељима не против Косова, већ против тога да се признаје статус пре дијалога.

„А Тачи нека поново наздравља са Курцом, видећемо ко ће последњи наздрављати“, рекао је Дачић.

 

Извор: rs.sputniknews.com