Издвајамо Православље

ДАНАС ЈЕ ДЕВЕТ ГОДИНА ОД УПОКОЈЕЊА ПАТРИЈАРХА ПАВЛА: У његову част откривен СПОМЕНИК ИСПРЕД ЦРКВЕ СВЕТОГ МАРКА (ФОТО)

Споменик патријарху српском Павлу свечано је откривен данас на платоу испред Цркве Светог Марка у Београду, чиме је на симболичан начин обележено девет година од његовог упокојења

Свечаности су присуствовали заменик градоначелника Београда Горан Весић, саветник председника републике Србије Никола Селаковић и градски урбаниста Милутин Фолић који су открили споменик.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Споменик патријарху Павлу висок је 180 центиметара, а дело је вајара Зорана Малеша.

Фото: Фејсбук принтскрин

ПОМЕН У МАНАСТИРУ РАКОВИЦА

На девету годишњицу смрти српског патријарха Павла, која се обележава данас, на његовом гробу окупило се мноштво свештенства и верника, како би му дали помен.

Из свих крајева Србије верници су стигли на литургију у манастир Раковица, где је одржана и молитва за упокојеног патријарха.

Све је било скромно баш као што је проповедао и патријарх Павле.

– Та скромност, то нам данас свима недостаје. Памтимо патријарха Павла као некога ко нас је после свих оних година поново увео у веру. Радовали смо се када од њега примино причест – причали су окупљени.

Подестимо, Његова светост Патријарх српски Павле преминуо је на данашњи дан 2009. године а сахрањен је, по сопственој жељи, у порти манастира Светих архангела Михаила и Гаврила у Раковици.

Био је омиљен међу народом због своје скромности и истинољубивости и 44. патријарх Српске православне цркве. На трону Светог Саве налазио се 19 година, а у том периоду основана је Академија Српске православне цркве за уметност и конзервацију, у јавне школе враћена је веронаука, а Богословски факултет враћен је у окриље Универзитета.

 

 

Извор: Информер