Издвајамо Православље

ДАНАС ЈЕ ПРОХОР ПЧИЊСКИ: За исцељење и здравље најмилијих обавезно изговорите ОВУ МОЛИТВУ

Прохор Пчињски је православни светац кога подједнако славе у Македонији, Србији и Бугарској.

Прохор Пчињски рођен је у првој половини 11. века у долини Овче поле у Северној Македонији.
Према предању, Прохор је рано изучио књижне мудрости и у свему био бољи од својих вршњака.
У раној младости повукао се у пештеру Нагоричинску, источно од Куманова, у близини данашњег манастира Старо Нагоричино, и тамо је срео ловца Диогена, коме је прорекао да ће постати цар.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Замолио га је и да га се сети када се то обистини. И заиста, Диоген је 1068. године постао Роман ИВ Диоген, византијски цар.

Прохор се у међувремену повукао у једну малу пећину на планини Козјак јужно од Врања. Тридесет година након пророчанства, Прохор се у сну јавио Диогену и питао зашто га је заборавио, те му поручио да се постара да му подигне макар мали храм”.

Диоген, престрављен, са патријархом и пратњом одлази у Нагоричино како би нашао Прохора. Како га тамо није било, Диоген одлази и на Козјак, где након дана и дана потраге налази пећину и у њој мошти преподобног Прохора

На том месту цар је подигао цркву у славу Светог Луке, а десно од Пчиње саградио је храм Прохор Пчињски посвећен Прохору.

У десном делу храма положио је мошти свеца из којих је потекло свето миро.

Део моштију цар је однео у Цариград, један део доспео је доцније у Љубостињу, а други се и даље налази у манастиру преподобног Прохора Пчињског под планином Козјак исцељујући и тешећи многе.

– Велику победу храбро си показао, оностраном божанском љубављу разгоревши се, цара пролазног и све красоте презрео си, на гори Козачкој настанивши се, са ње на небеса отишао си к Цару сарева, Прохоре: моли се непрестано за све нас – молитва је коју треба да упутите Прохору за излечење најмилијих.

 

Извор: Piplmetar.rs