Православље

ДОБРО ЗАПАМТИТЕ ОВЕ РЕЧИ: Молитва Светом Серафиму Саровском, заштитнику деце, убогих и болесних!

Преподобни Серафим Саровски био је један од највећих руских православних подвижника, прозорљиваца и чудотвораца, а слави се као светитељ.

Добивши од Бога благодатне дарове: прозорљивости, чудеса и исцељења, а по вољи Свевишњег, почео је да ступа у разговор са посетиоцима, а пре свега са монасима. Његове речи, пренете неком посебном љубављу и препуне неке тихе, животне власти, загревала су људска срца, чак и она окорела и хладна.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Са великом љубављу лечио је све душевне и телесне болести. Толико је био познат и вољен да је дневно долазило скоро подве хиљаде људи на лечење или савете, или само за његов благослов. Одликовао се великом смерношћу. Када га је цео свет славио, он је себе називао убоги Серафим. Питали су га: Шта је циљ нашег живота? А Серафим Саровски је одговорио: Враћање у наручје Оца Небеског.

Дана 14. јануара 1833. године старац Серафим је завршио свој живот на земљи, у својој обичној белој подраси, клечећи на коленима на свагдашњем месту својих молитвених подвига, пред иконом Божје Матере „Умилење“. Око врату му је висио мали крст са распећем, а руке су му биле прекрштене на грудима.

Српска православна црква га празнује као Преподобног Серафима Саровског, 15. јануара по грегоријанском календару. Осим што је многима помагао за живота, Серафим Саровски оставио је драгоцене речи које живе скоро два века након његове смрти. Ово су његови савети о томе како да сачувате унутрашњи мир:

– Ништа на свету није боље од мира у Христу – у њему се поништава свака борба ваздушних и земних духова: Јер не ратујемо ми против крви и тела, него против поглаварства, и власти, и господара таме овога света, против духова злобе поднебесних.

– Знак је разумне душе да човек погружава ум у себе и има делање у срцу своме. Тада га благодат Божија осењује и човек пребива у мирном настројењу, а уз помоћ овога и у настројењу наднебеском: у мирном, то значи са добром савешћу; у наднебеском – јер ум сагледа у себи благодат Светога Духа, по речи Божијој: „У миру је место Његово.“

– Може ли човек да се не радује, видећи сунце телесним очима? А колико већа радост настаје када човек унутарњим, (духовним), очима угледа Сунце Правде, Христа. Тада се уистину радује анђелском радошћу. О томе је Апостол рекао: „Наш је живот на Небесима“.

– Када неко живи у мирном настројењу, он као да кашичицом захвата духовне дарове. Имајући мирно настројење духа, и будући осењивани благодаћу Божијом, Свети Оци су дуго живели.

– Када човек дође у стање мира, он из себе и на друге може да излива светлост просветљења разума. Он пре свега треба да понавља речи пророчице: „Нека не излазе из уста ваших речи охоле.“ И речи Господње: „Лицемеру, извади најпре брвно из ока својега и тада ћеш видети да извадиш трун из ока брата својега.“

– Овај мир је као неко бесцен-благо Господ оставио ученицима Својим уочи смрти Своје, говорећи: „Мир вам остављам, мир Свој дајем вам“. О њему такође говори и Апостол: „И мир Божији који превасходи сваки ум, нека сачува срца ваша и мисли ваше у Исусу Христу.“

– Ми, дакле, треба да све своје мисли, жеље и дела усредсређујемо на то да задобијемо мир Божији и са Црквом свагда вапимо: „Господе Боже наш! Дај нам мир!“

МОЛИТВА

О велики угоднице Бозији, преподобни оце нас Серафиме, погледај са горње славе на нас, смирене и немоцне, обремењене многим гресима, који тразимо твоју помоц и утеху. Погледај на нас својом благосцу и помози нам да непороцно сацувамо заповести Господње, да веру православну тврдо одрзимо, да покајање за грехе своје усрдно Богу приносимо, да благодатно напредујемо у хрисцанској побозности и будемо достојни твог молитвеног заступниства пред Богом за нас.

Да, свеце Бозији, услиси нас који ти се молимо са вером и љубављу, и не презри нас, јер нам је потребно твоје заступниство. Сада и у цас насе концине помози нам и застити нас својим молитвама од злобних напада демонских.

Нека њихова сила не надвлада, него нека се удостојимо да, твојом помоцу, наследимо блазенство рајских обитељи. Сада на тебе полаземо наду насу, оце милосрдни: буди нам заиста путоводја ка спасењу и приведи нас ка невецерњој светлости вецног зивота богопријатним заступниством својим пред престолом Пресвете Тројице, да бисмо са свима светима славили и певали превелико име Оца и Сина и Светог Духа у векове векова. Амин.

 

Извор: Stil