loading...
Свет

ЏИХАДИСТИ ОДОЛЕВАЛИ АСАДОВОЈ ВОЈСЦИ 2 месеца а онда су дошли Руси и све спалили… ЕВО СА ЧИМ

Јуче је сиријска војска остварила велики пробој у подручју северно од Суwаиде, на југоистоку земље, где се више од два месеца тешко борила с преосталом групом терориста “Исламске државе” који су се склонили на тешко приступачан терен старог вулканског платоа Ал-Сафа.

Камено подручје висоравни Ал-Сафа је идеално за скривање од непријатељске ватре. Дубоке стрмине и пећине су терористима омогућавале да лако избегавају велике губитке од топовске ватре и ваздушних удара, које би иначе претрпели у пустињи или на равници.

Већина кишнице, која се сливала с узвисине платоа, текла је према владиним снагама и до руба висоравни. Камиони са муницијом су се знали заглавити блату , а на неким деловима су поплављена возила и импровизирани кампови владиних снага.

Из даљине су по целом подручју под надзором терориста тукли тешки сиријски ракетни системи “Голан”, који су пројектилима уништавали утврђења на највишем брежуљку Ал-Сафе. На рубу платоа су распоређени вишецевни ракетни системи “Град ” и самоходне хаубице “Акација” калибра 152 мм.

Но, руска војска је одлучила у помоћ сиријским снагама послати своје инструкторе, специјалне снаге и термобаричке системе “ТОС-1А”, који су због своје разорне моћи добили име “Сунчев пламен” (Солнцепёк).

Како је цело рубно подручје вулканског платоа протеклих недеља било поплављено, а сама конфигурација терена је онемогућавала улазак војне технике у Ал-Сафу, борбе су се могле водити само уз подршку топништва и артиљерије из позадине, а сам терен су морале чистити копнене снаге.

Јуче је у пробој кренуо трећи јуришни део 4. дивизије сиријске војске и почео нападати прве групе терориста које су браниле Ал-Сафу. Након уништавања неколико ровова и пећина терориста Исламске државе, сиријска војска је успела напредовати према врху вулканског платоа и присилити терористе да се повуку на западни обод Ал-Сафе.

Захваљујући делотворном навођењу ватре из дронова и акције специјалних снага на првој линији, које су се у борбама активно користиле ручним бацачима, копнене снаге су се успеле попети на 1,5 до 2 километра до средишта висоравни са запада и истока.

У нападу из правца истока, на подручје Qабр Схеик Хуссеин, ликвидирана је већа група терориста, заједно с “емиром” јужне Сирије, Абу Хаyиром Ал-Схисханием. Након ликвидације њиховог вође, цела се група повукла из тог подручја.

Према владиним изворима и снимцима дронова, сиријске јединице су ослободиле више од 80 посто Ал-Сафе, док ИСИЛ контролише преосталих 20 посто.

Овим продором су владине снаге успоставиле ватрену контролу над целим подручјем, што значи да ће ИСИЛ бити изложен сталним ударима ракетних система и топништва сиријске војске. То је потврдила и сиријска војска, која је навела како је у поноћ 18. новембра јужни део висоравни остао у рукама терориста. Међутим, након губитка средишње узвисине, ИСИЛ неће дуго моћи држати остатак тог подручја, што су и сами схватили и већ су почели повлачити преостале снаге из Ал-Сафе у источни дио покрајине Хомс.

Напад на висораван Ал-Сафа је знатно је појачан након доласка руских војних саветника и руских специјалних снага. Сиријска војска се борила за црне вулканске стене дуже од два месеца, али је сада проблем решен за мање од недељу дана.

Но, целу акцију је било могуће провести захваљујући одлично проведеној акцији сиријских специјалних снага, које су пре десет дана из заточеништва терориста “Исламске државе” ослободиле 19 талаца, жена припадница заједнице Друза, које су терористи из Ал-Сафе отели још у јулу ове године.

Терористи су се таоцима служили као улогом у преговорима и за заустављање напада владиних снага. Након успешно проведене акције ослобађања, ИСИЛ у Ал-Сафи више није имао чиме уцењивати сиријску војску и убрзо је испланирана операција која је покренута јуче ујутро.

Наиме, 13. новембра, четири дана пре јучерашње акције, ослобођене жене, на челу са шеицима, мужевима, браћом и породицама, посетиле су сиријског председника у Дамаску, како би му изразили захвалност, а шеици и мушки представци породице су се заклели на оданост Друза централној влади.

За Друзе из руралних подручја је чињеница што је сиријска војска спасила њихове жене и очувала њихову част нешто до што локални шеици и породице цене више од било чега, што се види и на снимку сусрета у Дамаску

Извор: Logicno.com

loading...