Издвајамо Србија

ЕГИПАТ ОКРЕНУО ЛЕЂА ПРИШТИНИ: Уважавамо позицију Србије!

Египат ће и даље водити политику „замрзнутог признања“ и пружати подршку наставку дијалога Београда и Приштине у циљу доношења коначног компромисног решења, рекао је шеф дипломатије те афричке државе Самех Шукри у разговорима с председником Владе и председником Србије

Самех Шукри подсећа да је одлука да се призна лажна држава „Косово“ донета током године у којој је Муслиманско братство владало Египтом и која је била специфичан моменат у историји земље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– То се десило у посебном тренутку египатске историје и та влада је смењена и изабран је нови председник 2014. Ова влада је уважила позицију Србије и схвата колико је важно да се то питање решава у складу са међународним правом и резолуцијама СБ и у контексту преговора под покровитељством ЕУ. Односи Египта и Србије су снажни. Египат није основао дипломатско председништво на Косову – каже Шукри.

Одговарајући на питање да ли је сада Косово за Египат „суверена и независна држава“, Шукри је рекао да не „жели да категоризује шта Косово јесте, а шта није“, јер се о томе, каже, више пита међународно право и легитимитет.

– Наша позиција, као што сам објаснио и концентрисао се на то, јесте да нема имплементације те одлуке док се кроз преговоре не потврди да је тај статус у складу са међународним правом – истакао је шеф египатске дипломатије.

Извор: Srbijadanas.com