Свет Србија

ФРАНЦУСКА ПЉУНУЛА НА СРПСКЕ ХЕРОЈЕ И ЖРТВЕ: Вулин и Дачић оштро осудили скандал

Фото: Јутјуб

Застава тзв. државе Косово постављена је у Паризу уз заставе земаља победница у Првом светском рату, што је велики шамар за Србију и брутална провокација којом је пљунуто на храбру српску војску и српске цивиле изгинуле у Великом рату.

Министар одбране Александар Вулин оштро је осудио овај скандал.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Застава непостојеће државе на скупу земаља учесница Првог светског рата је тешка увреда и смејање и жртвама, и историји. Онај ко је то урадио, кршећи све споразуме и усвојена правила, урадио је то са жељом да Србији учини немогућим долазак на обележавање Дана победе. Милион и триста хиљада погинулих Срба у Првом светском рату заслужују поштовање, а не вређање у дану када се обележава победа. Очекујем да се увредљива такозвана застава склони – каже Вулин за Курир и додаје да би било трагично да се на дан када се свет опрашта од Првог светског рата Србија не нађе на свом месту као победница и жртва.

Историчар Предраг Марковић сматра да је ово, поред увреде, и велико незнање.

– Увређене су све земље које су биле на страни савезника. Осим што је увреда, то је и глупо, јер Косово у Првом светском рату није постојало ни као административна јединица – каже Марковић.

Генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић каже за Курир да не може да верује да је неко дошао на овакву идеју.

– То је скандал, затечен сам. Застава треба да се склони!

Подсетимо, у Паризу се 11. новембра обележава 100 година од завршетка Првог светског рата, а поред председника САД Доналда Трампа, канцеларке Немачке Ангеле Меркел, председника Француске Емануела Макрона, на овај догађај је позван и председник Србије Александар Вучић, али и косовски Хашим Тачи.

Чедомир Антић
Француске власти су лицемери

Историчар Чедомир Антић каже да су француске власти лицемери.
– То није урадио неки домар. То су урадиле власти, покварењаци који нису достојни својих предака. То су лицемери и хипокрите. Не мислим на француски народ, него на власт. Ово је заиста скандал, треба сачувати смиреност, али им треба рећи све у брк.

Ивица Дачић

За Косово је то дан жалости јер су изгубили рат

Министар спољних послова Ивица Дачић оштро осуђује постављање заставе такозване државе Косово.

– То је невиђени скандал! За Косово је то дан жалости, јер су изгубили рат. Французи би могли да питају Депереове наследнике против кога се он борио – каже Дачић за Курир.

Број
1,3 милиона Срба погинуло у Првом светском рату
100 година се навршава од завршетка Великог рата

 

Извор: Kurir.rs