Свет Србија

ГОЛГОТА СРПСКИХ РАДНИКА У СЛОВАЧКОЈ: Умиремо од глади, КРАДЕМО ПО МАРКЕТИМА, агенција нас је оставила без динара!

Фото: Pixabay.com

Око 500 радника из Србије који су отишли на рад у словачки град Трнаву остало је без посла и плата јер је словачка агенција која их је ангажовала напрасно затворена, тврди Никола, један од угрожених радника који се мејлом обратио Куриру за помоћ.

Он објашњава да је словачка агенција „Раскен“ са седиштем у Трнави, која их је директно ангажовала, затворена већ седам дана јер је у агенцију 14. новембра „упала полиција (тржишна инспекција), вероватно због неплаћеног пореза, а власници агенције су задржани у притвору“. Људи, како наводи, нису могли да подигну аконтације (сваког петка по 50 евра), а редовна плата је требало да буде јуче, али им је саопштено да агенција ни тада неће радити.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Остали смо без евра у џепу, хране нам понестаје, нервозни смо, исфрустрирани, препуштени сами себи, неки су због глади приморани да краду по маркетима. Речено нам је да од недеље не идемо на посао, а и немамо чиме да платимо превоз – наводи Никола у писму Куриру које је потписао са „гладни радници“.

Никола додаје да су им касно синоћ представници агенције обећали да ће исплата бити од 2. децембра.

– Нама је речено да нам је смештај плаћен до 31. новембра и након тога смо на улици. Организоваће бесплатан превоз до Београда или Новог Сада, али одлазимо без пара – поручио је он.

Са истим проблемом обратио нам се и радник Боки.

– Тренутно се налазим у Словачкој у Трнави. Овде сам дошао пре три месеца да радим за агенцију „Раскен“. Сад је требало да будемо исплаћени и кренемо кући, међутим, сви смо преварени и остављени на улици. Има преко 500 Срба који тренутно немају ни за храну ни за превоз до својих кућа. Ако сте у могућности, пишите о томе да се људи не залећу и не долазе овамо ма шта год им обећавали – навео је Боки.

Курир јуче није успео да контактира са агенцијом „Раскен“ јер им је телефон био недоступан, а према незваничним информацијама, српски радници су у Словачку отишли без претходно потписаног уговора о раду у нашој земљи.

Према подацима надлежних у Словачкој, највише радника у тој земљи долази из Румуније и Србије, а само у фабрикама те земље ради 6.800 наших грађана, од којих већина нема дозволу за рад.

МСП
У КОНТАКТУ С РАДНИЦИМА
Из Министарства спољних послова потврдили су за Курир да су се 20. новембра Амбасади Србије у Братислави обратили држављани Србије на привременом раду у Словачкој, ангажовани преко словачке агенције за запошљавање „Раскен“, поводом могућег неисплаћивања зарађених плата, пошто су, према њиховим наводима, власници наведене агенције ухапшени.
– Амбасада Србије у Братислави је у контакту са нашим држављанима у Трнави, као и словачким институцијама и по потреби ће предузети све потребне мере у складу са својом надлежношћу. Амбасада Србије у Братислави је о наведеном случају држављана Србије у Братислави, поред Министарства спољних послова Србије, обавестила и Министарство унутрашњих послова и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања – наводе из МСП.

СТАТИСТИКА
6.800 Срба ради у Словачкој
80.000 радника недостаје Словачкој
500 српских радника остало је без плате

 

Извор: Kurir.rs/Sanja Đorđević