Србија

ХАРАДИНАЈ ПРЕТИ! СРУШИЋУ ВУЧИЋА НА УЛИЦИ: Премијер лажне државе Косово ПРИЖЕЉКУЈЕ ХАОС У БЕОГРАДУ!

Премијер лажне државе Косово Рамуш Харадинај отворено је запретио председнику Србије Александру Вучићу да ће га насилно срушити са власти

Пре него што је доживео тотални дебакл поводом одбијања пријема лажне државе Косово у Интерпол, Рамуш Харадинај је помпезно најављивао да ће власт у Приштини забранити увоз све робе из централне Србије, што ће, по његовој процени, за највише месец дана довести или до признања Косова или до насилних демонстрација у Београду и рушења Вучића!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шаља за прљаве послове
Влада у Приштини је, иначе, донела одлуку о забрани промета све робе која на паковању или у декларацији нема ознаку ‘Република Косово’. То у пракси значи да је забрањен увоз и промет робе из Србије и БиХ, односно Републике Српске.

Ова криминална одлука, која директно руши споразум Цефта о слободном промету роба и услуга у региону, има за циљ, објаснио је Харадинај, да сатера Вучића у ћошак!

– Такса од десет одсто за српске производе и жалбе српске државе код релевантних међународних инстанци којима се тражи укидање те одлуке дају за право да се схвати да ми Србији дајемо нешто. А свуда у свету се коментарише да, ако Косово нешто да Србији, она ће га признати као државу… – ‘објаснио’ је Харадинај, а онда најавио тоталну блокаду.

– Још би боље било стопроцентно заустављање робе из Србије. То би Владу у Београду натерало или да у року од 30 дана поднесе оставку или да у том року призна независност Косова – рекао је Харадинај.

Нешто раније косовски министар трговине и индустрије Ендрит Шаља примио је наредбу да онемогући продају и увоз робе на чијим декларацијама пише ‘Косово и Метохија’, ‘Косово Унмик’ или ‘Резолуција 1244’, и да омогући пролаз само роби са ознаком ‘Република Косово’.

„Након дојаве грађана и инспекције која је проверавала сертификате, Шаљи је издата наредба да спроведе забрану продаје ових производа на свим продајним местима, као и њихов улазак на Косово. Након тога Шаља је проследио наредбу косовској тржишној инспекцији са захтевом да се роба са поменутим ознакама на декларацији одмах уклони из продавница. Ова наредба се односи и на робу са сваком другом етикетом, осим за производе на чијој декларацији пише ‘Република Косово’. Шаља је потом и од косовске царине затражио да спречи улазак сваке робе која у декларацији има такве ознаке“, преноси приштински лист ‘Коха диторе’ и додаје да је повод за ову меру то што се на рафовима на Космету може наћи роба с декларацијом ‘Косово и Метохија’.

Влада у Приштини је уочи наставка дијалога у Бриселу 8. новембра одлучила да за десет одсто повећа порез на робу из Србије и БиХ.

Сулуди потез
Коментаришући ове скандалозне претње из Приштине, председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун каже да се Харадинај мало заиграо ако мисли да кроји Владу у Београду.

– Харадинај да нама кроји власт у Београду? Опасно се тај заиграо! Пре ће бити обрнуто! Сулуд је потез да се уводи забрана за сву робу из Србије! То је потпуно лудило, које ће потпуно дестабилизовати ситуацију на Косову и Метохији и учинити немогућим наставак дијалога Београда и Приштине. То је вероватно и прави циљ ових мера. Тај трговински рат који нам објављује сада је већ озбиљан изазов и за међународну заједницу. Такво ратоборно и екстремно понашање је апсолутно неприхватљиво и као бумеранг ће се вратити Албанцима на Косову – поручује Дрецун.

Европска унија и други међународни фактори који су гарант споразума Цефта до закључења овог издања нису се уопште оглашавали и нису критиковали криминалне потезе екстремиста из Приштине.

Љајић: ЕУ да реагује!
У оквиру Цефта не постоји механизам за кажњавање Приштине због одлуке о забрани увоза српске робе. ЕУ би требало да изврши већи притисак на Приштину да повуче мере. Они су покровитељи Цефта, истиче министар трговине Расим Љајић.

 

Извор: Informer.rs