Издвајамо Регион Србија

ХАРАДИНАЈ СВАКОГ ДАНА ЛАНСИРА НОВУ ЛАЖ: Ево која је његова најновија глупост! ВУЧИЋ: Имам паметнија посла!

ВАШИНГТОН – Косовски премијер Рамуш Харадинај написао је у ауторском тексту за Вашингтон пост да председник Србије Александар Вучић, наводно уз подршку Русије, нуди признавање у замену за део територије Косова, што је за њега неприхватљиво, а на шта је председник Србије Александар Вучић данас рекао има ли уопште потребе да демантује овако сулуду тврдњу јер има паметнија посла.

Србија, како он тврди, „жели да створи етнички ‘чисту’ државу, да одузме људима држављанство и протера их из њихових домова“, што је, како каже, „превисока цена“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Од „његове земље“ – Косова -, пише даље Харадинај, тражи се да „начини немогућ избор који би умањио жртве америчких војника, угрозио стабилност региона и запретио америчким савезницима“.

„Пред сталним нападима из Србије, чији је циљ угрожавање нашег суверенитета, безбедности и просперитета, има неких који би волели да се Косово увуче у такозвано ‘мирно’ етничко чишћење на Балкану. То је кратковид покушај да се попусти пред насилником у нади да ће насиље престати. Ми то нећемо учинити – уместо тога ћемо се успротивити онима који покушавају да нас искористе, а истовремено ћемо радити у правцу дуготрајног и свеобухватног мира“, тврди Харадинај.

Он је, такође, написао да су Србија и њен савезник Русија одбили да признају суверенитет Косова и да су се борили да блокирају пријем Приштине у УН, као и да је, како наводи, Србија, „кршећи Бриселски споразум“ о нормализацији односа, радила ка томе да блокира пут Приштине ка чланству у ЕУ и у многим међународним организацијама.

Харадинај је поновио и да је, осујећењем покушаја Косова да уђе у Интерпол, како он сматра, помогнут организовани криминал и нанета штета унутрашњем спровођењу закона.

Вучић: Има ли уопште потребе да демантујем, имам паметнија посла

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, поводом ауторског писма Рамуша Харадинаја у Вашингтон посту, да то што нису спремни да повуку ни таксу, те да не дају, ни по коју цену, државност и суверенитет, значи да су преговори „ад акта“.

На питање новинара за Харадинајеву тврдњу да је Вучић спреман да призна независност у замену за део територије Косова, председник је запитао шта уопште треба да каже, и да ли уопште има потребе да демантује те наводе у тексту, који, истиче, нема никакву нарочиту тежину, осим да инсиснуира нешто на тему односа Србије и Русије.

– Имам паметнија посла. Они помињу Русе сваку пут када нападну Сбрију. Ми смо поносни на наше пријатељство са Русијом. Само не знам зашто је толико Хашим Тачи јурио Владимира Путина по Паризу, и по другим местима, казао је он.

Вучић је додао да би било добро да се договоре о томе какав је њихов однос према Русији. Такође је казао да је наш односе према САД кристално јасан и подвукао да је уверен да би сваки компромис био најбоље решење.

– Они нису спремни ни таксу да повуку, кажу да државност и сувернеитет не дају по сваку цену, што значи да су преговори ад акта. Они ће да говоре о свом суверенитету, ми о нашем праву. Наставићемо тако неколико година уместо да гледамо у будућност, критиковао је Вучић.

О способностима саветника Харадинаја да напишу то писмо каже да нема смисла да говори. Оценио је да је тај чланак послужио да се прикаже повезаност Срба и Руса америчкој јавности, ништа нарочито више.

– Унутрашње трвење и игра доброг и лошег полицајца ме не занима, нагласио је он.

Извор: Курир.рс/Тањуг