Издвајамо Спорт

И ТО СМО ДОЧЕКАЛИ! Српска и косовска џудисткиња заједно на победничком постољу (ВИДЕО)

Морало је и то једном да се догоди. На Гран прију у Ташкенту наша џудисткиња Милица Николић освојила је бронзану медаљу, док је златна била косовска такмичарка Дистриа Краснићи, и заједно су стајале на победничком постољу.

Заставе на јарболу, једна поред друге, Србије и Косова. И то је реалност нашег спорта… Џудо је олимпијски спорт и као такав, по препоруци Међународног олимпијског комитета, Србија би сносила ригорозне последице да је Николићева напустила такмичење (као што су раније радиле српске екипе) и победничко постоље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Управо због тога је ово био мудар потез Џудо савеза, јер би у супротном, како је то неколико пута истакао председник МОК-а Томас Бах, српски Џудо би био искључен са Олимпијских игара у Токију 2020. године.

Божидар Маљковић, председник Олимпијског комитета Србије, у неколико наврата, за разлику од Вање Удовичића, министра омладине и спорта, истицао је да наши спортисти, уколико се нађу са косовским, не би смели да напусте такмичење и победничко постоље, јер би и у противном били искључени и избачени.

Ово је први пут да се догоди да се српска и косовска такмичарка нађу на подијуму за победника и освајаче медаља, а верујемо и да ће у будућности то бити чест случај.

Спорт и политику не треба мешати, али из нашег Џудо савеза и ОКС-а су били немоћни, јер МОК не дозвољава било какво мешање политике и спорта.

Николићева се такмичи за Црвену звезду, док се косовка џудисткиња бори за Ипон џудо клуб.

Подсетимо, МОК и све спортске светске организације примиле су Косово под своје окриље.

 

Извор: Б. О./Блиц