Регион

ИНЦКО УДАРИО НА СРПСКУ И ДОДИКА, АЛИ ГА ЈЕ РУСКИ АМБАСАДОР ОДМАХ УЋУТКАО: Против РС и САД и Британија!

Фото: Јутјуб

Високи представник Валентин Инцко представио је Савету безбедности Уједињених нација шестомесечни извештај о стању у БиХ. Осврнуо се на политичко и економско стање, а ни овај пут није изостала критика на рачун Републике Српске и Милорада Додика

Као проблематично издвојио је, између осталог, повлачење Извештаја о Сребреници из 2004. године у Народној скупштини и предизборну реторику, која је по његовом мишљењу утицала на изборни процес. С његовим извештајем се није сложио руски амбасадор.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Највећи део свог извештаја Инцко је посветио изборном процесу. Истакао је да је мало времена у кампањи посвећено владавини права, економским интеграцијама и стварању нових радних места. Избор Милорада Додика за српског члана Председништва БиХ, каже Инцко, покренуо је нека питања имајући у виду његове раније иступе против БиХ.

– Уз то, од избора, дао је и неке провокативне изјаве у јавности о застави БиХ и полагању заклетве. Без обзира на то, чврсто сам уверен да није корисно или исправно процењивати нове чланове Председништва прије него што ступе на дужност – навео је он.

Инцко је, током обраћања, осудио повлачење Извештаја о Сребреници и истакао да овакви потези штете помирењу.

Инцковом извештају супротставио се амбасадор Русије у Савету безедности Василиј Небензја. Истакао је да се Инцко ставља на једну од страна у БиХ. Одбацио је и политику санкција која се у БиХ користи против српских политичких лидера.

Верујемо да је политика протектората иза нас. Улога међународне заједнице мора бити усмерена на решавање питања од заједничког интереса, која укључују реформу правосуђа и повлачења страних судија из Уставног суда БиХ – рекао је Небензја.

Очекивано, извештају, али и раду Канцеларије високог представника у БиХ подршку су пружили представници Велике Британије и Сједињених Америчких Држава.

Представница Велике Британије Керен Пирс рекла је да ОХР остаје главни ауторитет у погледу цивилне имплементације Дејтонског мировног споразума и да то укључује британску подршку за употребом Бонских овлашћења ако ситуација буде захтевала.

Представник САД Џонатан Коен рекао је да лидери у БиХ морају да покажу вољу за пут ка Европској унији и НАТО савезу.

И Влада Републике Српске упутила је 20. по реду извештај Савету безбедности УН-а. Након спроведних избора, Српска је, како је наглашено, спремна да са свим актерима у БиХ ради у циљу боље будућности и да гради тешње односе са свим заинтересованим странама у међународној заједници.

– Убедљива победа коалиције, уз то, мора бити схваћена као супротстављање покушајима страног уплитања у изборе у БиХ. Избор Шефика Џаферовића на функцију бошњачког члана Председништва БиХ веома је узнемирио Србе, те представља изругивање владавини права и помирењу, пошто је доказано повезан с ратним злочинима одреда Ел муџахид – наведено је у извештају Владе.

Српска, као потписница свих анекса Дејтонског споразума, Савету безбедности УН на сваких шест месеци подноси извештај већ десет година.

 

Извор: RTRS