Србија

Ивица Дачић после састанка са египатским колегом: Египат неће даље радити на успостављању односа са Косовом

– Ми желимо да вратимо односе са Египтом на такав ниво да будемо јаки искрени, принципијелини и стратешки партнери у политичком и економском смислу, у области културе, одбране и безбедности.. – рекао је Дачић

Египатски шеф дипломатије Самех Шукри посетио је колегу Ивицу Дачића, а тема разговора била је однос две земље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар је рекао да је посета веома значајна за Србију и за развој билатералних односа, те да би требало да буде претходница посете египатског председника Абдела Фатаха ел Сисија Србији.

Он је подсетио да је управо Сиси пре неколико година рекао да Египат није успоставио дипломатске односе са Kосовом и да не гласа за Kосово. Такође је подсетио да је у последњим данима Морсијеве владавине тадашњи портарол саопштио да је Египат признао Kосово, али да је врло брзо након тога дошло до промене режима.

Србија је заинтересована да се сарадња са Египтом дефинише на свим пољима и да две земље имају бољу политичку кординацију која подразумева и међусобну подршку у међународим организацијама, изјавио је вечерас шеф дипломатије Ивица Дачић након састанка са египатским колегом Самерхом Шукријем.

Дачић је захвалио Египту на подршци и уздржаном ставу при гласању о чланству Kосова у Унеску и Интерполу.

Дачић је подсетио да је на крају владавине Муслиманског братства у време Мохамеда Морсија, дошло до акта или изјаве у којој се говорило да је Египат признао или да ће признати Kосово.

– Желим да вам кажем да смо више година разговарали да Египат неће радити даље на успостављању односа са Kосовом и то је на неки начин нека врста замрзнуте одлуке која је била пре – рекао је Дачић и додао да тај принципијени став Египта, на коме је Србија захвална, може да допринесе да се дође до трајног решења.

– Ми желимо да вратимо односе са Египтом на такав ниво да будемо јаки искрени, принципијелини и стратешки партнери у политичком и економском смислу, у области културе, одбране и безбедности.. – рекао је Дачић и оценио да је зато посета египатског министара историјска и део је припрема за посету Србији председника Египта Абдела Фатаха ел Сисија.

Подсетио је да посета министра спољних посова долази након седам година и да је управо Палата Србије у којој су се данас састали, 1961. године била место где је одржан први Самит несврстаних, чији су оснивачи били Тито, Насер и Нехру.

Дачић каже да Србија и Египат имају много заједничких интереса и да је договорено да се у првој половини следеће године закаже седница Мешовитог комитета Србије и Египта, наводећи да је последња одржана пре седам или осам година.

Прошле године две земље забележиле су трговинску размену од око 70 милиона долара, рекао је Дачић и додао да је идеја да се на тој седници Мешовитог комитета потпише што више споразума који би, између осталог, подразумевали бољу сарадњу привредника и отварање авио линије Београд Kаиро.

Према његовим речима, Србија жели развој економских односа, као и у области пољопривреде, пољопривредне механизације, здравста, фармације, грађевинарства, војне индустрије, сарадње у области безбедности.

Такође, додао је он, обе земље ће радити на томе да се обезбеде стипендије за студенте, као и на визној политици.

Подсећајући да је цела историја две земље проткана сарадњом кроз Покрет несврстаних, који је и данас најјача снага по броју земаља, да све што се о њему говори потиче од Југославије и Египта, Дачић је оценио да би била штета да се та сарадња не искористи и да у будућости не буде опет тако јака.

Дачић је рекао да Србија жели да унапреди односе и са свим афричким земљама.

Египатски шеф дипломатије подсетио је да сарадња две земље почела пре 110 година и да је била на врхунцу у време двојице државника Насера и Тита, када је и створен оквир за сарадњу.

– То је основа и то су стубови који везују две нације, што нам даје могућност да идемо напред – оценио је Шукри и додао да једва чека да односи две земље буду јачи.

Одржаћемо заједнички мешовити комитет 2019. године и тада ћемо у доста области ставити оквире и начине на који можемо радити и унапредити наше основе, рекао је шеф египатске дипломатије.

Двојица шефова дипломатије данас су потписала Меморандум од сарадњи Дипломатске академије и египатског инситутута за дипломатију, а након тога министар омладине и спорта Вања Удовичић потписао је са Шукријем Меморандум о сарадњи у области омладине и спорта.

Дачић је најавио је да ће се сутра Шукри одвојено састати са председником и премијером Србије, Александром Вучићем и Аном Брнабић, као и да ће му бити предати снимци из историјских архива из славног времена Насра и Тита од пре пола века.

 

Извор: Telegraf.rs / Tanjug