Издвајамо Свет

ИЗРАЕЛЦИ САД СТРОГО ПАЗЕ ДА НЕ УЂУ У СИРИЈУ: Нису слушали руска упозорења, С-300 слушају

Потврђено је да је Израел озбиљно забринут због неспособности својих ваздухопловних снага да избегну обарање од стране нових сиријских С-300 система.

Ипак, израелски напади на Сирију неће решити проблеме Тел Авива. Они ће само допринети подизању тензија у региону, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Војне операције не могу решити израелске безбедносне проблеме, већ само помоћи у повећању регионалних тензија,“ рекао је руски министар спољних послова за шпански лист Ел Паис.

Према речима дипломате, Израел не испуњава увек своје међународне обавезе, а то је очигледно када земља игнорише упозорења руске војске против њихових операција на сиријској територији.

“У неким случајевима, ово је угрозило животе и здравље наших војника у Сирији, на пример када су израелски авиони бомбардовали мете у близини Палмире у марту 2017. године,“ рекао је шеф дипломатије Руске Федерације.

Израелске ваздухопловне снаге нису напале Сирију након што је Русија војсци ове арапске републике предала С-300 противавионске системе, известио је Ал-Масдар Неwс у понедељак, наводећи војни извор у Дамаску.

Како преноси Ал-Масдар Неwс, израелске ваздухопловне снаге настављају да спроводе летове дуж сиријских граница у Источном Либану. Међутим, није пријављен ниједан случај кршења сиријског ваздушног простора још од испоруке С-300 система овој земљи почетком октобра.

Осим тога, Ал-Масдар Неwс је негирао извештаје које је раније објавио Реутерс да су израелске ваздухопловне снаге наводно напале циљеве у Сирији након инцидента са руским извиђачким авионом Ил-20, који је у раним часовима 18. септембра оборен у близини обале Средоземног мора.

Саговорник агенције је такође додао да у овом тренутку руска војска наставља да обучава сиријске специјалисте да управљају системима С-300 у покрајинама Латакија и Хама.

Русија је почетком октобра обавила испоруку С-300 Сирији. Ови системи имају домет до 250 километара и такође могу уништити и авионе за електронск ратовање и АWАЦС авионе (Аир Алерт анд Цонтрол Сyстем).

Одлука о испоруци руског оружја је донета након инцидента 17. септембра, када је С-200 ракета из сиријског система ваздушне одбране грашком оборила руски авион Ил-20, који се враћао у Хмеимим базу, како се наводи у званичној причи. У тој трагедији је погинуло 15 руских војника.

Руско Министарство одбране је за овај инцидент окривило израелске ваздухопловне снаге, тврдећи да је израелски авион користио руски авион као штит од сиријских противавионских система.

 

Извор: Wебтрибуне.рс